Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Колективний договір може передбачати збереження за мобілізованими працівниками середньої заробітної плати

Реклама

Федерація профспілок України з посиланням на лист Держпраці надала роз'яснення, чи можна у колективному договорі передбачити збереження за мобілізованими працівниками середньої заробітної плати.

Відповідно до змін, внесених Законом від 1 липня 2022 року № 2352-IX, за працівником, який призваний на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, не зберігається середня заробітна плата.
Водночас ст. 9-1 КЗпП встановлено, що підприємства, установи, організації в межах своїх повноважень і за рахунок власних коштів можуть встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові і соціально-побутові пільги для працівників.
Відповідно до ст. 13 КЗпП та статті 7 Закону «Про колективні договори і угоди» колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги.
Таким чином, колдоговір може передбачати збереження за мобілізованими працівниками середнього заробітку.

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини