Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Києві затвердили програму комплексної реконструкції застарілого житлового фонду

Реклама

Київрада затвердила Програму комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду в місті Києві.

Депутат Київської міської ради Олександр Бродський повідомив, що наразі фактично вичерпали свій експлуатаційний ресурс та мають незадовільний технічний стан 5 395 будинків.

«Продовження експлуатації таких будинків несе в собі не лише незручності, а й пряму загрозу для їх мешканців: руйнація, аварії зношених інженерних мереж, непристосованість для маломобільних груп населення, низька енергоефективність. Необхідно реалізувати низку заходів щодо забезпечення проведення комплексної реконструкції цих об'єктів, оскільки з точки зору надійності та економії коштів набагато ефективніше буде провести комплексну реконструкцію об'єктів, ніж систематично виконувати точковий ремонт», - розповів Олександр Бродський. 

Проект Програми комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду в місті Києві розроблено ПП «Інститут Урбаністики».

Документ передбачає, що враховуючи період будівництва будинків, їх технічний стан і забезпеченість мінімально необхідним інженерним устаткуванням, весь застарілий фонд м. Києва може бути розділений на наступні типи:

1) будинки історичного типу, періоду будівництва до І Світової війни;

2) будинки барачного типу, переважно збудовані після II Світової війни;

3) будинки типу «сталінка», рядові і номенклатурні;

4) будинки першого періоду індустріального домобудування (так звані «хрущовки»), панельні та цегляні.

Можливими заходами реалізації Програми можуть бути:

1) модернізація застарілих будинків кварталу, мікрорайону застарілого житлового фонду - поетапна перебудова без відселення та компенсацій;

2) модернізація типових будівель - процес часткової або повної заміни конструктивних елементів та інженерних комунікацій в житлових будинках масових серій, спрямований на підвищення ефективності їх використання;

3) реконструкція багатоквартирного будинку застарілого житлового фонду - перебудова багатоквартирного будинку:

- з обов'язковим відселенням власників та наймачів квартир та/або нежитлових приміщень;

- без відселення з метою поліпшення умов проживання, експлуатації, зміни кількості квартир, загальної та житлової площі тощо, пов'язана із зміною зовнішньої конфігурації, заміною окремих конструкцій, їх елементів, основних техніко-економічних показників;

4) комплексна реконструкція кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду - реконструкція багатоквартирних будинків, об'єктів інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури, розташованих в межах кварталу (мікрорайону) застарілого житлового фонду.

В якості можливих механізмів фінансування проектів комплексної реконструкції можуть виступити:

1. Проектне фінансування для девелоперів, в тому числі за договором рахунка умовного зберігання (ескроу).

2. Іпотечне кредитування придбання готового житла (30/70 % вартості житла) |

3. Будівельно-ощадні каси з посередництвом банківських установ (інститутами взаємного кредитування - 40/60 % вартості житла)

4. Податкове фінансування (за рахунок збільшення податку на нерухоме майно) - метод публічного фінансування, що використовують як субсидії для реконструкції, інфраструктурного облаштування та інших проектів щодо поліпшення міського середовища. Одна з форм фінансування - випуск облігацій органами місцевого самоврядування.

5. Спеціальні збори (оцінка) - повернення публічних коштів як інструмент цільового фінансування розвитку міської інфраструктури за рахунок вилучення у приватних власників частини або всього приросту вартості землі, що виник внаслідок інфраструктурного облаштування конкретної території, здійсненого міською владою.

6. Мобілізація амортизаційних відрахувань на спеціальному рахунку для фінансування капітального ремонту житлових будинків, що потребують модернізації (енергозбереження, внутрішня інженерія, прибудинкові території тощо).

Як доповнення до створення фонду мобілізації амортизаційних відрахувань може бути застосований спеціальний збір (оцінка), кошти від якого мають компенсувати витрати на здійснення екстреного оновлення чи поліпшення усіх приміщень.

7. Краудфандінг (народне фінансування) - спосіб залучення колективних інвестицій в проект реконструкції житлової та іншої забудови, що є альтернативою фондовому ринку та депозитам і надає можливість вкласти кошти у великі проекти нерухомості для отримання прибутку з низьким порогом входу в проєкт.

Підготовлено також і Перелік кварталів (мікрорайонів) для проведення першочергової комплексної реконструкції:

  • вул. Костянтина Заслонова, вул. Ялтинська, вул. Юрія Литвинського (кол. вул. Російська), вул. Сімферопольська

  • вул. Волго-Донська, пров. Ігоря Качуровського, вул. Юрія Литвинського (кол. вул. Російська), пров. Волго-Донський

  • вул. Волго-Донська, пров. Волго-Донський, вул. Тростянецька, вул. Вереснева

  • просп. Юрія Гагаріна, вул. Павла Усенка, вул. Івана Сергієнка, вул. Володимира Сосюри

  • вул. С.Стальського, вул. Курнатовського, вул. П.Запорожця, бульвар. Перова

  • вул. Миколи Кибальчича, бульв. Перова, вул. Валентина Сєрова

  • вул. Осиповського, вул. Межова, вул. Івана Їжакевича, вул. Світлицького

  • вул. Стеценка, вул. Івана Виговського (кол. вул. Маршала Гречка), вул. Квітникарська (північна межа мікрорайону Квітництво-2), вул. Всеволода Змієнка, вул. Всеволода Змієнка до вул. Стеценка (східна межа мікрорайону Квітництво-1)

  • вул. Депутатська, бульв. Академіка Вернадського, вул. Василя Алексухіна, вул. Генерала Вітрука

  • вул. Волинська, вул. Очаківська, вул. Керченська, вул. Донецька

  • вул. Керченська, вул. Очаківська, вул. Левка Мацієвича, вул. Донецька

  • вул. Левка Мацієвича, вул. Мартиросяна, вул. Джеймса Мейса, вул. Донецька

  • вул. Максима Берлинського, вул. Щусєва, вул. Бориса Житкова, вул. Юрія Глушка (кол. вул. Подвойскького)

  • вул. Щусєва, вул. Максима Берлинського, вул. Ризька

  • вул. Максима Берлинського, вул. Щусєва, вул. Академіка Грекова, вул. Ризька

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини