Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи буде відповідальність за нестворення щоденних Z-звітів на РРО або ПРРО з причини відсутності електроенергії

Реклама

У Державній податковій інспекції пояснили, чи нестимуть суб'єкти господарювання відповідальність за нестворення (несвоєчасне створення) щоденних Z-звітів на РРО або ПРРО з причини відключення електроенергії під час дії воєнного стану.

Згідно з пунктом 9 ст. 3 Закону про РРО суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі при продажу товарів (наданні послуг) зобов'язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі РРО (за виключенням автоматів з продажу товарів (послуг)) або ПРРО фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, а також посадові особи уповноважених банків, небанківських фінансових установ та суб'єктів господарювання, що здійснюють свою діяльність на підставі агентських угод з уповноваженими банками з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та/або отримали відповідні ліцензії Національного банку, за порушення вимог Закону про РРО притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності.

Водночас податківці підкреслили, що у випадку не створення (несвоєчасного створення) щоденних Z-звітів на РРО або ПРРО, з причин потенційного/аварійного відключення електроенергії, суб'єкти господарювання не нестимуть відповідальності за умови підтвердження такого факту належними доказами, зокрема інформацією, розміщеною на вебпорталах енергопостачальних компаній, про відключення електроенергії у відповідній місцевості чи неможливості її постачання через пошкодження енергетичних мереж тощо.

Однак у разі неможливості підтвердження, що такі порушення вчинені внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажору), посадові особи суб'єктів господарювання та особи, які здійснюють розрахункові операції, нестимуть адміністративну відповідальність, встановлену ст. 155 прим. 1 КУпАП.

До підприємства прийшли контролюючі органи? Знайте, як захистити бізнес правовим шляхом з ІТ-платформою LIGA360. Подробиці за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини