Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як скасування спрощеного режиму оподаткування вплине на IT-галузь

Реклама

31 грудня 2022 року закінчується дія податкової пільги, яка звільняла розробників програмного забезпечення від сплати податку на додану вартість.

Ця пільга діяла з 2013 року. У липні 2022 року до Верховної Ради був внесений законопроєкт № 7611, яким пропонувалось звільнити ІТ-галузь від сплати ПДВ ще на п'ять років, однак він так і не був розглянутий.

Як відміна податкової пільги може вплинути на IT-галузь проаналізував Бізнес.Цензор.НЕТ.

У опублікованому редакцією матеріалі зазначається, що введення ПДВ для ІТ-сектору негативно вплине на розвиток галузі, пришвидшить відтік талантів з України та поставить українські компанії в невигідну позицію відносно конкурентів з інших країн, які не обкладають ПДВ свій ІТ-сектор.

Аналітики посилаються на інформацію, отриману від асоціації IT-Ukraine.

"Для багатьох ІТ-бізнесів, які розробляють власні програмні продукти та поширюють їх на вітчизняному ринку, звільнення від оподаткування стає критичним питанням їх подальшого існування в Україні. Запровадження для цих компаній оподаткування ПДВ з 2023 року неодмінно призведе до створення нерівних конкурентних умов на користь іноземних компаній та компаній-експортерів ІТ-послуг. У свою чергу, це матиме наслідком: суттєве зменшення долі вітчизняних ІТ-компаній, які створюють власний програмний продукт саме для українського ринку; скорочення штату працівників та релокацію ІТ-спеціалістів за кордон; припинення існуючих соціальних та благодійних проєктів та інші", - йдеться в заяві асоціації.

Асоціація провела опитування серед ІТ-компаній, в якому керівників попросили оцінити критичність питання про продовження пільги на сплату ПДВ для постачальників програмної продукції. 59.3% респондентів оцінили це питання як важливе для підтримання конкурентоздатності їх бізнесу, а 40,6% з них віддали цьому питанню найвищий пріоритет.

Як пояснюють в ІТ-Ukraine, запровадження ПДВ у розмірі 20% стане прямим податком з обороту, що відчутно знизить конкурентноспроможність українського продукту, оскільки у більшості ІТ-проєктів до 80-85% витрат складають витрати на оплату послуг (винагороду) ІТ-спеціалістів, що не оподатковуються ПДВ.

Тобто ІТ-компанії майже не отримують права на податковий кредит на такі операції, тому так званий «стимулюючий» кумулятивний ефект ПДВ, тобто вирахування вхідних сум ПДВ, майже не працюватиме.

Окрім того скасування пільги зі сплати ПДВ призведе до зростання цін для кінцевого споживача.

Також ІТ-компанії, які продають свої програмні продукту на експорт, чекатиме тривалий процес відшкодування ПДВ з бюджету, який може тривати 5-7 місяців, блокування податкових накладних та додаткові податкові перевірки.

Крім того, у разі збільшення експорту ІТ-послуг в 2023 році до $8 млрд, з державного бюджету потрібно буде відшкодувати 53,3 млрд грн. Однак ця сума не закладена у бюджет на наступний рік.

"Якщо власники ІТ-бізнесу та інвестори спостерігатимуть посилення регулювання та податкового навантаження, то вони можуть цілком перевести свій ІТ-бізнес за кордон. Це, у свою чергу, спричинить відтік капіталу з України, а сумарні податкові надходження від ПДВ за ІТ-послуги досить швидко нівелюються стагнацією ІТ-бізнесу загалом і недонадходженнями в держбюджет, які він приносить", - вважають в асоціації.

Отримай найважливіші документи для твоєї бізнес-галузі. ІТ-індустрія, АПК, фармацевтична й харчова промисловість - кожна галузь знайдеться в LIGA360. Витрачай час на розвиток бізнесу, а не на пошук інформації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини