Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Більше половини світових статків належить 81 мільярдеру - Oxfam

Реклама

Сумарний добробут 81 найзаможнішої людини перевищує половину сукупного світового показника. Про це йдеться у доповіді благодійної організації Oxfam, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

У звіті Oxfam, представленому на Всесвітньому економічному форумі у Давосі, зазначається, що за останні два роки 1% найбагатших людей планети збільшили свої статки на $26 трлн, причому загальносвітовий показник зріс на $42 трлн. Тобто на найзаможніших припадає дві третини зростання, тоді як 99% населення, що залишилося, в сукупності збільшили свій статок лише на $16 трлн.

Це вказує на прискорення темпів накопичення коштів найбагатшими людьми.

Виконавча директорка Oxfam International Габріела Бухер закликала підвищити податки для надбагатих, заявивши, що це "неодмінна умова для скорочення нерівності та відродження демократії". На її думку, зміни в податковій політиці допоможуть впоратися з кризами у всьому світі.

"Оподаткування надбагатих людей і великих корпорацій - це вихід із сьогоднішніх криз, що накладаються одна на одну. Настав час зруйнувати зручний міф про те, що зниження податків для найбагатших призводить до того, що їхнє багатство якимось чином "просочується" до всіх інших" - наголосила Бухер.

Згідно з розрахунками Oxfam, на 1% найбагатших людей припадає 45,6% загальносвітових статків, на 50% з найменшими доходами - лише 0,75%. За останні два роки багатство мільярдерів у середньому збільшувалося на $2,7 млрд на добу.

В доповіді зазнчається, що верхні рівні ставок на доходи фізосіб стали нижчими і менш прогресивними. При цьому середня ставка податку на найбагатших в ОЕСР (включає 38 держав) знизилася з 58% 1980 року до 42% останнім часом. Для 100 країн середній показник ще нижче - близько 31%.

У результаті багато з найбагатших людей на планеті майже не сплачують податки. Наприклад, реальна податкова ставка в одного з найбагатших людей Ілона Маска, гендиректора заводу Tesla, становить 3,2%. Інша найбагатша людина - керівник Amazon.com Inc. Джефф Безос - сплачує податки за ставкою менше 1%. Тим часом один із ринкових трейдерів, з яким працює Oxfam в Уганді, Абер Крістін виплачує 40% доходів у вигляді податків.

Спробуйте єдиний робочий простір для топ-команди. Рішення LIGA360 дозволяє синхронно бачити показники, що впливають на бізнес: зміни конкурентів, згадки в медіа, зміни законодавства, економічні новини. Побачте свою компанію під кутом 360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини