Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

День Cоборності України: головні історичні документи й факти, які спростовують ворожі фейки про вигадану державу

20 січня 2023, 15:26
1041
0
Автор:
Реклама

105 років тому - 22 січня 1918 року - Українська Народна Республіка проголосила незалежність. Того ж дня у 1919 році на Софійській площі в Києві було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) й Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

LIGA ZAKON зібрала головні історичні документи, які стали фундаментом для соборності України. Це лише частина фактів, які легко зруйнують твердження російської пропаганди про те, що буцімто Української держави не існувало.

Історичні документи

Народ України внаслідок багатьох історичних обставин опинявся розділеним між територіями тогочасних імперій та, попри це, прагнув незалежності. І щойно російська імперія розпалась, 7 листопада 1917 року в Києві III Універсал Української Центральної Ради проголосив Українську Народну Республіку. І вже у січні 1918-го IV Універсал проголосив державну самостійність УНР.

1 грудня 1918 року у Фастові УНР і ЗУНР у вагоні звичайного пасажирського потяга підписали «Передвступний» договір про злуку, після якого й прийняли ухвалу про наступне об'єднання двох частин України в одну державу. 3 січня 1919 року в Станіславі (нині Івано-Франківськ) було ухвалено рішення про злуку ЗУНР та УНР.

І врешті-решт, 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві відбулось урочисте проголошення Універсалу про об'єднання УНР і ЗУНР у соборну Україну. Також цього дня відзначили першу річницю підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради, про який ми вже згадували.

Радянські часи

У радянські роки про подію 22 січня 1919 року публічно не згадували, однак у пам'яті народу вона залишалася живою. Зокрема, у 1990 році на честь Акта Злуки Народний рух України організував «живий ланцюг» від Львова до Києва, який став однією з перших масштабних антирадянських українських акцій, що поклали кінець СРСР і дали змогу Україні здобути справжню незалежність. За різними оцінками, участь у цій акції взяли близько трьох мільйонів людей.

Незалежність і соборність

Офіційно День соборності в Україні почали святкувати лише у 1999 році після Указу Президента Леоніда Кучми.

Та мали ми часи, коли святкування було зупинено. У 2011 році у зв'язку з Указом колишнього Президента Віктора Януковича фактично День Соборності було об'єднано з іншим святом - Днем Свободи, а юридично цей Указ скасував обидва свята і запровадив абсолютно нове.

Та у 2014 році повноцінне святкування Дня Cоборності повернув тодішній Президент Петро Порошенко відповідним Указом.

Сьогодні Україна знову виборює право бути незалежною. Соборність для кожного українця означає єдність із захопленими ворогом територіями - Кримом, Луганщиною і Донеччиною.

Віримо, що зовсім скоро, після перемоги над російським агресором Україна відновить і свою соборність.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини