Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рецептурні препарати відпускатимуться за електронним рецептом

Реклама

Весною 2023 року МОЗ впровадить електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Про це повідомляє пресслужба Міністерства.

«Наразі це вже третій етап у запровадженні електронного рецепта. Так ми трансформуємо весь процес призначення рецептурних ліків за допомогою сучасних та ефективних цифрових інструментів...До того ж це дозволить підсилити контроль за їх відпуском. Адже лише медичний спеціаліст на базі клінічних протоколів може підібрати лікування, яке буде ефективним та водночас безпечним для пацієнта», - сказала заступниця міністра охорони здоров'я з цифрової трансформації Марія Карчевич.

Рішення буде реалізуватись поступово: за відсутності світла чи зв'язку у медичному закладі, лікар, як і раніше, зможе виписати рецепт на спеціальному паперовому бланку.

Електронний рецепт пошириться на зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря, та які пацієнт купує за власні кошти.

У МОЗ зазначили, що до цього переліку належать також антибіотики, протисудомні засоби, гормональні препарати (у тому числі й протизаплідні), препарати для лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші. Важливо, що ряд популярних ліків проти болю, кашлю чи заспокійливі також можуть належати до препаратів, відпуск яких повинен здійснюватися виключно за рецептом.

У зв'язку з цим важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які вживаються, та якщо вони рецептурні - подбати про отримання відповідного рецепта.

Такий е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Водночас пацієнт має бути обов'язково зареєстрований в ЕСОЗ, процедуру реєстрації в якій може здійснити будь-який лікар.

Виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік, або ж лікар-ФОП. І для цього необов'язково мати договір з НСЗУ.

Завдяки ЕСОЗ лікуючий лікар за згодою пацієнта зможе переглянути історію даних, дізнатися про супутні захворювання, приймання інших медикаментів та іншу інформацію, необхідну для призначення ефективного лікування. А з часом - відстежувати результати лікування та за потреби створити план лікування.

У разі тривалого лікування за хронічних захворювань або ж за потреби продовжити лікування чи профілактику повторний електронний рецепт на потрібні ліки можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обов'язково має бути зафіксоване перше призначення від лікуючого лікаря.

Як і під час очного прийому, із випискою е-рецепта пацієнт отримує його номер та унікальний код підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для придбання ліків.

У разі відсутності телефону, лікар надрукує спеціальну інформаційну пам'ятку з деталями призначення, номером та кодом для погашення рецепта в аптеці.

Отримай найважливіші документи для твоєї бізнес-галузі. ІТ - індустрия, АПК, фармацевтична і харчова промисловість - кожна галузь знайдеться в LIGA360. Витрачай час на розвиток бізнесу, а не на пошук інформації.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини