Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий порядок бронювання: алгоритм дій підприємства та відповіді на актуальні питання

Реклама

З 31 січня діє новий порядок бронювання військовозобов'язаних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 27 січня 2023 року № 76.

Європейська Бізнес Асоціація провела зустріч з директором департаменту економіки безпеки і оборони Міністерства економіки Сергієм Сметанком, під час якої були обговорені найбільш актуальні питання цього порядку, зокрема алгоритм дій підприємств (що не виконують мобілізаційне завдання) при бронюванні співробтників.

Цей алгоритм дозволяє бронювати до 50% військовозобов'язаних працівників і включає наступні дії:

1. Компанія визначає критерії, яким відповідає для здійснення бронювання та профільне відомство (Орган) або обласну військову адміністрацію (ОВА), через яку здійснюватиме запит на бронювання.

2. Компанія подає до Органу або ОВА пакет документів, які підтверджують відповідність підприємства трьом критеріям. Подаватись одночасно за кількома критеріями або у різні органи не можна, усі заявки перевірятимуться за ЄДРПОУ для недопущення дублювання.

3. Компанія отримує номер і дату рішення Органу або ОВА про визначення підприємства критично важливим.

4. Компанія подає до того ж Органу або ОВА перелік військовозобов'язаних, яких вона просить забронювати разом з листом обґрунтування, довідкою про кількість військовозобов'язаних.

5. Орган або ОВА погоджує бронювання співробітників підприємства з Генеральним Штабом.

6. Після прийняття позитивного рішення Генштабом Мінекономіки видає наказ про бронювання співробітників підприємства та інформує про це Орган або ОВА.

7. Компанія отримує наказ про бронювання та протягом 5 днів інформує про нього ТЦК та СП для постановки заброньованих співробітників на спеціальний військовий облік.

У ЄБА звертають увагу, що відповідно до роз'яснення ДПС своїм управлінням щодо видачі довідок про сплату податків для підтвердження права підприємства на бронювання, довідки для отримання статусу критичного підприємства можна подавати у електронному вигляді.

Працівники компанії, яких мобілізовано раніше, на даному етапі не входять до 100% військовозобов'язаних працівників, однак сюди повинні зараховуватись військовозобов'язані жінки, мобілізація яких є добровільною. Актуалізацію військового обліку у ТЦК та СП можуть здійснювати юристи, HR або інші представники компанії, це не обов'язково має бути безпосередньо військовозобов'язаний. Працівники, які не проходили військову службу, але є військовозобов'язаними, також можуть бути заброньовані.

Довідка підприємства про розмір середньої заробітної плати має довільну форму і має подаватися по усій юридичній особі. Якщо підприємство має складну структуру і представлене в різних регіонах, середня заробітна плата розраховується за місцем реєстрації. Довідка Держстату для підтвердження середньої зарплати по регіону додатково не вимагається.

ФОПи можуть подавати заявку на бронювання по цій же процедурі.

Подавати військовозобов'язаних працівників, які мають дефіцитні військово-облікові спеціальності, у списку на бронювання не забороняється, однак це підвищує шанси на непогодження по окремих працівниках або усього списку. Щодо таких співробітників варто вести комунікацію з Генштабом. Однак до списків на бронювання можуть включатися керівник підприємства та заступник, навіть якщо вони мають дефіцитну ВОС.

Отримуй актуальну інформацію для збереження бізнесу в умовах війни. Нормативно-правова інформація, щоденні оновлення документів, аналітичних статей та рекомендацій від LIGA ZAKON. Читай за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини