Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У НБУ назвали передумови повернення до плаваючого обмінного курсу

Реклама

Режим фіксованого обмінного курсу продовжує відігравати важливу роль у забезпеченні цінової та фінансової стабільності. Однак Нацбанк планує повернутися до плаваючого обмінного курсу, як тільки для цього будуть передумови. Про це в інтерв'ю Європейській правді розповів заступник Голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Він наголосив, що наразі режим фіксованого обмінного курсу актуальний і продовжує відігравати важливу роль у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, ураховуючи суттєвий розрив між попитом та пропозицією на валютному ринку.

Відповідаючи на питання, за яких умов Нацбанк повернеться до традиційних механізмів монетарної політики і зможе відмовитися від фіксованого курсу, Сергій Ніколайчук зазначив, що у НБУ завжди говорили, що фіксація обмінного курсу - це тимчасове рішення.

«Ми залишаємося прихильниками плаваючого обмінного курсу, зрозуміло, що в поточних умовах - "керовано плаваючого", і будемо повертатися до цього режиму, як тільки для цього будуть передумови", - додав він.

За словами чиновника, найважливіша передумова - поява альтернативного до фіксованого курсу номінального якоря для економіки. В умовах інфляційного таргетування це показник інфляції. Також важливо, щоб валютний ринок був менш чутливим до ситуативних факторів. На це спрямовані зусилля із зв'язування навісу ліквідності у вигляді поточних рахунків фізичних осіб, про які вже говорили.

"Третій фактор - кращий стан валютного ринку, більша його збалансованість. Також я би ще сюди додав відновлення статусу та дієвості облікової ставки як основного монетарного інструменту", - пояснив заступник Голови НБУ.

Водночас на питання, чи можливо відмовитися від фіксованого курсу у 2023 році, він відповів: "Це не найближча перспектива, але я не можу виключати того, що ми матимемо ці передумови ще до закінчення періоду високих безпекових ризиків. Водночас повернення до "плавання" не означатиме "ралі" на валютному ринку. Будь-який перехід буде дуже поступовим та керованим із створенням відповідних передумов. Це необхідно для того, щоб перехід до "плавання" не генерував шоків ані для валютного ринку, ані для економіки".

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини