Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд підтвердив неможливість повернення ПриватБанку колишнім власникам

Реклама

Велика Палата Верховного Суду постановою від 15 лютого 2023 року у справі № 910/18214/19 підтвердила неможливість повернення державного ПриватБанку колишнім власникам. Про це повідомляють пресслужби Верховного Суду та Національного банку.

Справа була відкрита за позовом колишнього голови правління та міноритарного акціонера ПриватБанку Олександра Дубілета до Приватбанку, Міністерства фінансів та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за участю третіх осіб на стороні відповідачів - Національного банку та Кабінету Міністрів. Він намагався оскаржити договіри купівлі-продажу акцій від 20 грудня 2016 року та від 21 грудня 2016 року, за якими держава в особі Міністерства фінансів придбала 100 % акцій AT КБ «Приватбанк» та витратила на його докапіталізацію понад 155 млрд грн.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 2 червня 2021 року закрив провадження в цій справі, застосувавши норми Закону № 590-ІХ та зазначивши, що права та інтереси учасників/колишніх учасників банку, які були порушені внаслідок виведення неплатоспроможного банку з ринку або ліквідації банку можуть бути захищені лише шляхом відшкодування завданої шкоди у грошовій формі. Північний апеляційний господарський суд 11 жовтня 2021 року скасував ухвалу про закриття провадження і направив справу для розгляду до суду першої інстанції. Кабінет Міністрів, ПриватБанк та Міністерство фінансів подали касаційні скарги на рішення суду апеляційної інстанції. Велика Палата ВС касаційні скарги задовольнила, постанову Північного апеляційного господарського суду скасувала й залишила в силі ухвалу Господарського суду міста Києва, якою провадження у справі закрито.

Коментуючи рішення Верховного Суду, Голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що воно не тільки поставило крапку в цій справі, але й дасть змогу вирішити понад 40 ініційованих іншими пов'язаними з ПриватБанком особами подібних спорів та унеможливить повернення акцій державного банку колишнім власникам.

Він також нагадав, що відповідно до статті 41 Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" після укладення договору купівлі-продажу акцій неплатоспроможного банку та їхньої передачі інвестору держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані на користь попереднього власника.

Потрібно знайти судове рішення за НПА чи контекстом? LIGA360 має 35 смарт-фільтрів для пошуку справ. Аналізуй судову практику в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини