Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ризик зростання цін: Мінекономіки прогнозує збільшення інфляційних темпів

Реклама

У січні-травні 2024 року продовжився тренд на сповільнення інфляційних процесів - за даними Держстату споживча інфляція була найнижчою за останні роки - 2% з початку року, що викликало сповільнення і річних темпів - до 3,3% (з 5,1% у грудні 2023 року), про це йдеться у травневому огляді інфляції від Мінекономіки.

"Водночас, враховуючи перебіг повномасштабної війни на території України та постійно зростаючі втрати для вітчизняної економіки (нові руйнування внутрішнього виробництва, інфраструктурних об'єктів, дефіцит електроенергії?та обмежене її постачання споживачам), а також постійне збільшення логістичних витрат, високі ризики з безпеки праці, нестачу персоналу та низку інших «воєнних перешкод» для бізнесу, очікується, що в найближчій перспективі співвідношення чинників стимулювання та стримування інфляції поступово зміщуватиметься в бік перших, що відповідно збільшуватиме очікувані інфляційні темпи", - зазначається в огляді.

Наразі сильніше відчувається тиск з боку витратних чинників, зокрема через:

  • вимушену затратну адаптацію бізнесу до роботи в умовах обмеженого електропостачання;

  • подорожчання логістики;

  • підвищення закупівельних цін на сировину;

  • вищі витрати на утримання персоналу, у тому числі на забезпечення безпеки праці тощо.

Усе це в підсумку відобразилося як на прискореному зростанні цін на товари з більш високою доданою вартістю, так і на подорожчанні послуг.

Зокрема, майже на 60% загальне зростання споживчої інфляції впродовж п'яти місяців ц.р. було сформовано підвищенням цін: у сфері охорони здоров'я (у тому числі й через прискорене зростання цін на фармацевтичну продукцію, медичні товари та обладнання - на 5,8% порівняно з 3,7% за цей же період торік), на харчування поза домом, послуги перукарень, інтернет, купівлю автомобілів, обслуговування та страхування автотранспорту, а також на тютюнові вироби, одяг і взуття, прилади та товари для особистого догляду. Також у Мінекономіки підкреслили, щоцінові тенденції на вітчизняному ринку в ці роки були в руслі загальносвітового тренду:

Очікується, що в найближчій перспективі й надалі переважатиме вплив чинників, що мають інфляційний характер - внутрішні ціни й далі залежатимуть як від світового тренду, враховуючи його корекцію, так і від вагомої внутрішньої собівартості продукції, що склалася внаслідок руйнації значної частини інфраструктурних об'єктів, потреби в подальшій відбудові пошкоджених енергетичних об'єктів та перебудові виробничих процесів. Крім того, стимулюватиме зростання цін невизначеність щодо подальшого перебігу війни та ймовірне поглиблення дефіциту робочої сили.

Нова LIGA360 змінює все! Єдиний продукт для всієї компанії. Виявляє правові, партнерські, фінансові, санкційні, репутаційні ризики. Допомагає приймати аргументовані рішення, використовуючи силу інформації на 360. Замов презентацію для своєї компанії.Саме зараз діє максимально вигідна ціна саме для тебе! Скористайся Summer program від LIGA ZAKON - отримуй знижку на нову LIGA360. Деталі та умови акції за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини