Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Cприйняття торговельних марок споживачем має вирішальну роль у їх порівнянні - Верховний Суд

Реклама

Сприйняття торговельних марок пересічним споживачем відіграє вирішальну роль у їх порівнянні й оцінюванні.

До такого висновку дійшов Касаційний господарського суду Верховного суду у постанові від 9 лютого 2023 року у справі № 910/5028/21.

Обставини справи

Компанія Немірофф Інтеллектьюал Проперті Істеблішмент звернулась до суду з позовом до ТОВ "Лікеро-горілчаний завод "Прайм" та ДП «Український інститут інтелектуальної власності» про визнання недійсним рішення про реєстрацію торговельної марки «MIRONOFF» і припинення порушення прав інтелектуальної власності позивача.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що заявлене до реєстрації позначення «MIRONOFF» не відповідає умовам надання правової охорони, оскільки є схожим із торговельними марками позивача та знаком «Nemiroff», визнаним добре відомим в Україні щодо позивача, а реєстрація і подальше використання спірного позначення призведе до порушення прав інтелектуальної власності позивача.

Суд апеляційної інстанції, скасовуючи рішення суду першої інстанції про задоволення позову й ухвалюючи нове рішення про відмову в позові, керувався, зокрема, тим, що компанія не скористалася правом на подання заперечень проти заявки заводу з підстав невідповідності спірного позначення умовам надання правової охорони, у зв'язку із чим вона не має права на оскарження рішення Укрпатенту з огляду на норми Закону «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Позиція Верховного Суду

Верховний Суд скасовуючи постанову суду апеляційної інстанції та залишаючи в силі рішення суду першої інстанції, зокрема, зазначив таке. Право на оскарження позивачем спірного рішення Укрпатенту в судовому порядку не може ставитися в залежність від того, чи скористався позивач своїм правом на подання заперечень проти заявки заводу станом на момент її розгляду Національним органом інтелектуальної власності з підстав невідповідності, на думку позивача, позначення «MIRONOFF» умовам надання правової охорони, оскільки рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації торговельної марки ухвалюють за результатом кваліфікаційної експертизи, протягом якої перевіряється відповідність заявленого позначення умовам надання правової охорони, а не залежно від наявності чи відсутності заперечень проти заявки зацікавлених осіб.

Беручи до уваги те, що сприйняття торговельних марок пересічним споживачем відіграє вирішальну роль у їх порівнянні й оцінюванні, та характер спірних правовідносин, з урахуванням якого оцінка експертних висновків відповідно до ст. 104 ГПК України здійснюється з погляду пересічного споживача, місцевий господарський суд дійшов правомірного висновку про те, що заявлене на реєстрацію позначення «MIRONOFF» не відповідає умовам надання правової охорони, визначеним Законом «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», і, відповідно, про доведеність обставин порушення прав інтелектуальної власності позивача, у зв'язку із чим він має право вимагати припинення порушення його прав у судовому порядку.

За материалами ВС.

Швидко потрібна правова позиція чи перелік подібних судових рішень? Спробуй LIGA360 для юриста та адвоката. Готуйся до судового засідання в один клік.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини