Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд пропонує спростити умови погашення кредитів для осіб, що постраждали від війни

Реклама

Кабінет Міністрів, на засіданні 21 лютого, схвалив законопроєкти, які спрощують умови погашення окремих споживчих кредитів для осіб, що проживають або виїхали з територій ведення бойових дій чи тимчасово окупованих територій. Про це повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

Насамперед, йдеться про кредити, які споживачі брали на такі цілі як лікування, ремонт житла, придбання побутової техніки, відпочинок, навчання тощо. Такі кредити не передбачають заставу у вигляді нерухомого чи рухомого майна. Але процентна ставка по них часто є надвисокою: 50-100% річних. Для позичальників з числа громадян, які проживають або виїхали з територій ведення бойових дій чи ТОТ, обслуговування таких дорогих споживчих кредитів стало проблематичним.

Законопроєктами пропонується на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього запровадити обов'язкову реструктуризацію за такими споживчими кредитами.

Їх дія розповсюджується на всі споживчі кредити, крім:

  • тих, що вже були реструктуризовані або погашені,

  • взятих з метою придбання житла/автомобіля,

  • тих, які мають низьку річну процентну ставку.

Позичальники при цьому повинні:

  • перебувати на обліку як внутрішньо переміщені особи,

  • постійно проживати або виїхати з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ,

  • не мати простроченої заборгованості станом на 24 лютого 2022 року.

Ці громадяни зможуть скористатися механізмом реструктуризації, якщо:

  • державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача і членів його сім'ї;

  • споживач або член його сім'ї є особою з інвалідністю внаслідок війни й сукупний розмір доходу споживача та членів його сім'ї не перевищує розміру двох мінімальних заробітних плат.

Крім того, пропонується встановити, що на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього кредитору та колекторській компанії забороняється здійснювати заходи з врегулювання простроченої заборгованості щодо споживачів.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини