Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд схвалив Стратегію розвитку індустріальних парків на 2023 - 2030 роки

Реклама

Кабінет Міністрів розпорядженням від 24 лютого 2023 р. № 176-р ухвалив Стратегію розвитку індустріальних парків до 2030 року.

У описі проблем, які обумовили прийняття Стратегії, зазначено, що з моменту прийняття Закону України "Про індустріальні парки" економічна активність індустріальних парків залишається недостатньою: на кінець 2022 року з 60 індустріальних парків, включених до Реєстру, лише у 37 обрано керуючі компанії, у дев'яти - є учасники та інші суб'єкти індустріальних парків.

Значна частина індустріальних парків не розвивається та не отримує належної уваги з боку відповідних територіальних громад і регіонів.

Також наявний високий ризик неузгодженості ініціатив щодо створення індустріальних парків з перспективами просторового розвитку відповідних територій. Таку ситуацію зумовлює відсутність або застарілість чи неточність містобудівної документації.

Одним з основних викликів, актуальних для більшості індустріальних парків, насамперед створених на земельних ділянках комунальної власності, є пошук фінансових ресурсів для створення їх інженерно-транспортної інфраструктури та підключення або приєднання її до зовнішніх мереж.

Більшість керуючих компаній індустріальних парків не вкладають власні або залучені з позабюджетних джерел кошти в спорудження об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури в індустріальних парках. Ситуація може змінитися, якщо в індустріальних парках збільшиться кількість належним чином облаштованих земельних ділянок.

Цілі Стратегії

Ціль 1. Удосконалення правових засад створення, функціонування та розвитку індустріальних парків, зокрема в частині дерегуляції окремих видів господарської діяльності в межах індустріальних парків, з метою запровадження моделі еко-індустріального парку та підвищення економічних, екологічних і соціальних показників діяльності, законодавчого визначення і забезпечення практичної реалізації моделі еко-індустріального парку, в тому числі промислового симбіозу та взаємодії з територіальними громадами.

Ціль 2. Запровадження фінансових та нефінансових (консультаційна та інформаційна підтримка) стимулів для індустріальних парків.

Ціль 3. Оптимізація та розвиток мережі індустріальних парків з урахуванням пріоритетів, визначених у програмних документах, а також з урахуванням актуальних і перспективних потреб бізнесу.

Ціль 4. Державне стимулювання проектів створення інфраструктури та облаштування індустріальних парків, які забезпечують найбільш відчутний соціально-економічний, позитивний екологічний ефект та здійснюють мінімальний вплив на клімат, а також забезпечують масштабування і мультиплікацію такого ефекту.

Ціль 5. Налагодження співробітництва з відповідними міжнародними організаціями, урядовими та неурядовими організаціями, національними та іноземними інноваційними підприємствами з метою аналізу та узагальнення досвіду у сфері забезпечення функціонування індустріальних парків та залучення інвестицій, безпосереднього залучення фінансових ресурсів для реалізації індустріальними парками інноваційних та інвестиційних проектів.

Ціль 6. Сприяння ініціаторам створення та керуючим компаніям у залученні потенційних учасників індустріальних парків.

Ціль 7. Сприяння формуванню та застосуванню практики управління індустріальними парками, яка відповідає кращим світовим підходам у цій сфері.

Ціль 8. Забезпечення інституційного розвитку системи формування та реалізації державної політики щодо створення і функціонування індустріальних парків, зокрема на засадах саморегулювання, сприяння створенню професійних об'єднань, які взаємодіють між собою, в тому числі здійснюватимуть регулярний обмін інформацією та досвідом у цій сфері.

Ціль 9. Сприяння розвиткові (трансформації) індустріальних парків на основі моделі еко-індустріального парку.

За кожною ціллю сформовані завдання, етапи їх виконання та очікувані результати на кожному етапі.

Забезпечувати реалізацію Стратегії мають центральні та місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, інші заінтересовані сторони (установи та організації).

Міністерства, інші центральні та місцеві органи виконавчої влади, а також інші заінтересовані сторони, визначені в операційному плані, подаватимуть щороку до 1 лютого Мінекономіки інформацію про стан виконання операційного плану.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360:Compliance. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Читайте також:

Реформа індустріальних парків в Україні

Податкові пільги для індустріальних парків: пояснює ДПС

Уряд компенсуватиме індустріальним паркам до 100% витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж

Як обрати та оформити землю під будівництво промислового підприємства

Уряд затвердив Порядок використання учасником індустріального парку вивільнених від оподаткування коштів

Прийнято новий порядок ввезення з-за кордону устаткування для індустріальних парків

Затверджено нову форму Типового договору про створення та функціонування індустріального парку

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини