Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Щодо мінімальних гарантій оплати праці під час війни

Реклама

Під час дії воєнного стану роботодавець зобов'язаний вжити всіх заходів для забезпечення своєчасного нарахування та виплати заробітної плати працівникам відповідно до чинного законодавства про працю та трудового договору. Розглянемо, які мінімальні гарантії оплати праці мають працівники під час війни.

Так, відповідно до Закону про Державний бюджет України на 2023 рік з 1 січня 2023 року встановлено розмір мінімальної заробітної плати у місячному розмірі 6 700 гривень.

Розмір зарплати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Таким чином, якщо працівник виконав місячну норму праці, йому має бути нараховано заробітну плату не нижче розміру мінімальної.

При обчисленні розміру зарплати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної зарплати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної.

Доплати та гарантії, які відносяться до мінімальних державних гарантій в оплаті праці:

  • за роботу в надурочний час;

  • за роботу у святкові, неробочі та вихідні дні; у нічний час;

  • оплата щорічних відпусток;

  • оплата за час виконання державних обов'язків;

  • для тих, які направляються для підвищення кваліфікації, на обстеження в медичний заклад;

  • для переведених за станом здоров'я на легшу нижче оплачувану роботу;

  • для переведених тимчасово на іншу роботу у зв'язку з виробничою необхідністю;

  • для вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, переведених на легшу роботу;

  • при різних формах виробничого навчання, перекваліфікації або навчання інших спеціальностей; для донорів.

Також мінімальною гарантією в оплаті праці є індексація, однак відповідно до Закону про Державний бюджет на 2023 рік з 1 січня 2023 року скасовано обов'язок роботодавця її проводити.

За матеріалами Південно-східного міжрегіонального управляння Держпраці.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини