Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

До Парламенту внесли проєкт щодо націоналізації банків з підстанкційними власниками

Реклама

У Верховній Раді зареєстрували проєкт №9107 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури виведення з ринку банку в умовах воєнного стану.

У пояснювальній записці зазначається, що у разі прийняття законопроекту Національний банк України матиме ефективний механізм впливу на підсанкційних осіб, що є власниками істотної участі у банку та які, з огляду на застосування до них санкцій, не відповідатимуть вимогам НБУ, зокрема щодо ділової репутації. Також регулятор матиме можливість відмовляти в допуску підсанкційних осіб до володіння істотною участю в банках України.

Законопроект пропонує внести зміни до Закону України "Про банки і банківську діяльність", якими:

  • установити заборону підсанкційній особі набувати та/або збільшувати істотну участь у банку;

  • визначити підставу для прийняття НБУ рішення про заборону набувати або збільшувати істотну участь у банку підсанкційній особі;

  • визначити підставою для застосування НБУ заходів впливу до банку, якщо до банку або власника істотної участі у ньому застосовані санкції (за умови, що такі обставини становлять загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано блокуючи санкції, розпоряджатись активами);

  • на час дії воєнного стану наділити НБУ повноваженнями прийняти щодо банку, який або власник істотної участі у якому знаходиться під санкціями (за умови, що такі обставини становлять загрозу інтересам вкладників чи інших кредиторів банку та/або стабільності банківської системи через позбавлення/обмеження права особи, до якої застосовано блокуючі санкції, розпоряджатись активами) одне з таких рішень:

- про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку, що не визначений Національним банком України системно важливим;

- про виведення з ринку системно важливого банку.

У разі прийняття такого рішення системно важливий банк виводитиметься з ринку відповідно до Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" з урахуванням особливостей, установлених пунктом 23 Розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" цього Закону.

Водночас, пропонується оновити положення пункту 23 Розділу X Закону шляхом:

  • запровадження можливості виведення системно важливого банку з ринку за відсутності у нього ознак неплатоспроможності (у разі застосування до банку або власника істотної участі у ньому блокуючих санкції);

  • наділення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб повноваженнями з виведення системно важливого банку з ринку відповідно до чинних процедур у випадку відмови Кабінету Міністрів України прийняти рішення про участь держави у такому виведенні.

При цьому, законопроект пропонує закріпити норму, якою передбачити можливість відшкодування особам збитків, яких вони зазнали внаслідок ліквідації банку або виведення з ринку системно важливого банку, виключно за рахунок коштів держави-агресора.

Серед іншого, законопроект на час дії воєнного стану також пропонує закріпити фіксований (на рівні 6 середніх заробітних плат) максимальний розмір компенсаційних виплат (або іншої вихідної допомоги), який може бути виплачений керівникам, іншим посадовим особам чи працівникам банку у разі припинення трудового договору (контракту) або цивільно-правового договору із ними.

Законопроект також пропонує передбачити на час дії воєнного стану в Україні відшкодування Фондом гарантування вкладів фізичних осіб коштів за вкладами у банках, рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію або про виведення з ринку якого прийняті з таких підстав, у повному обсязі, включаючи нараховані проценти.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Читайте також:

Президент України ввів у дію санкції проти тисяч російських компаній та бізнесменів

НБУ врегулював окремі процедури виведення з ринку системно важливого банку

НБУ поки що не бачить підстав для націоналізації Сенс Банку

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини