Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк запроваджує додаткові заходи для залучення банками строкових депозитів

Реклама

Нацбанк ухвалив рішення про запровадження комплексу додаткових заходів для посилення конкуренції банків за строкові депозити населення. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Як зазначається, ставки за строковими гривневими депозитами і надалі зростають, у тому числі завдяки попереднім заходам Регулятора. Банки, які найактивніше підвищували ставки впродовж останніх місяців, змогли поліпшити строкову структуру депозитної бази. Однак у найбільших банках, які, зокрема, користуються неконкурентними перевагами отримання ліквідності, гривневі ставки залишаються недостатньо привабливими для вкладників з огляду на високий рівень поточної та очікуваної інфляції. У результаті значний обсяг коштів населення зберігається на поточних рахунках. Це генерує додаткові ризики для макрофінансової стабільності, особливо за умови подальшого пом'якшення адміністративних обмежень.

З метою мінімізації таких ризиків, правління НБУ вирішило з 7 квітня 2023 року скоригувати операційний дизайн монетарної політики шляхом:

  • запровадження тримісячного депозитного сертифіката (ДС) під фіксовану ставку на рівні облікової ставки.

Можливості банків розміщувати кошти в таких ДС залежатимуть від обсягів сформованих ними портфелів гривневих депозитів населення з початковим терміном розміщення від трьох місяців, а також від успішності нарощення таких портфелів. Проведення першого кількісного тендера з розміщення ДС строком до трьох місяців заплановане на 7 квітня 2023 року. Детальні параметри участі банків у зазначеному тендері будуть оголошені банкам до 6 квітня 2023 року. Нацбанк планує використовувати цей інструмент щонайменше протягом року;

  • зниження ставки за депозитним сертифікатом овернайт до 20%.

Крім того, ухвалено рішення, що з 11 травня 2023 року пільгові нормативи формування банками обов'язкових резервів за строковими коштами на рахунках фізичних осіб у національній (0%) та іноземній валютах (10%) поширюватимуться лише на депозити з початковим строком від трьох місяців.

На думку Регулятора, запроваджені заходи посилять ринкові стимули для залучення банками строкових депозитів населення у гривні, що знизить ризики для валютного ринку та міжнародних резервів на етапі пом'якшення валютних обмежень. Вони, зокрема, сприятимуть:

  • подальшому зростанню процентних ставок за строковими депозитами, а відповідно і посиленню захисту гривневих заощаджень громадян від інфляційного знецінення;

  • розвитку культури заощаджень у гривні;

  • пожвавленню активності банків на міжбанківському ринку;

  • посиленню статусу облікової ставки як дієвого інструменту, який має значний вплив на стан грошово-кредитного ринку та бізнес-поведінку економічних агентів.

«За нормалізації функціонування фінансової системи та економіки Національний банк поступово повернеться до операційного дизайну монетарної політики, який використовувався до повномасштабного вторгнення та є характерним для країн з інфляційним таргетуванням», - підкреслили в НБУ.

Нагадуємо, що сьогодні Нацбанк також ухвалив рішення про збереження облікової ставки на рівні 25%.

А ваша топ-команда є поінформованою? Дашборд у LIGA360 - прозоре та актуальне джерело даних. Стежте за новинами, медіа-активністю конкурентів та правовою інформацією на єдиному ресурсі. Дізнайтеся про переваги корпоративного рішення LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини