Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рівень блокування ПН/РК залишається аномальним: бізнес надав свої пропозиції та закликає врегулювати проблему

Реклама

Український бізнес закликає Кабінет Міністрів та народних депутатів у цей складний воєнний час якнайшвидше врегулювати проблему блокування податкових накладних. Відповідне звернення оприлюднила УРБ.

Згідно з нещодавно опублікованими висновками розслідування Ради Бізнес-омбудсмена щодо роботи системи СМКОР у 4 кварталі 2022 року блокування торкнулись 65 тис ТОВ, що є 40,4% від активних платників ПДВ. Рада Бізнес-омбудсмена надала низку пропозицій, щоб виправити роботу системи.

Три місяці тому члени УРБ вже наголошували на неоптимальній роботі системи СМКОР та надавали свої пропозиції, частина яких на цей час уже реалізована, зокрема:

  • у рішенні про блокування тепер обов'язково має бути мотиваційна частина, обґрунтування;

  • продовжено час для реєстрації ПН/РК;

  • виконано абсолютну більшість рішень суду, які не виконувались роками;  

  • дрібні ПН/РК, до 5 тис. гривень - не блокуються;

  • відновлено строки розгляду податківцями пояснень і скарг по заблокованим ПН, запущено процедури оскарження рішень про неврахування таблиць, ризиковість платника;

  • забезпечено публічність роботи СМКОР, на сайті ДПС щомісяця публікуються ключові показники роботи системи.

В той ще час рівень блокувань все ще аномальний, і український бізнес закликає внести системні зміни до СМКОР, зокрема: 

1. Зміна ідеології СМКОР, з “каральної” на аналітичну - через запровадження законодавчого обмеження часу блокування податкових накладних за прикладом загальносвітового механізму, що діє у сфері протидії відмиванню «брудних» грошей (спочатку кошти заморожуються на незначний час для додаткового вивчення та лише за наявності вагомих підстав блокуються на тривалий, але обмежений термін). При цьому саме тимчасовість блокування стане підставою для впровадження з боку ДПС реальних заходів податкового контролю. Зазначене дасть можливість відмовиться від презумпції «винуватості платника податків», повернути платнику презумпцію невинуватості та зробить систему більш аналітичною та спрямованою на кінцевий результат - на боротьбу із схемами.

2. Передбачити незалежний від ДПС орган для оскаржень рішень комісій, наприклад адмін. оскарження в Мінфіні (в комісію мають входити незалежні експерти).

3. Необхідно усунути ризики для платника, коли він може потрапити у “ризикові платники” “заднім числом”. Якщо контрагенти не були ризикові, а стали ризиковими пізніше - то платники та операції з ними не можуть стати ризиковими “заднім числом”. Найкраще рішення - взагалі прибрати поняття “ризиковий платник” з Постанови КМУ.

4. Мають бути затверджені критерії ефективності СМКОР (загалом і в розрізі територіальних органів), зокрема:  

- співвідношення зупинених ПН/РК до зареєстрованих (за кількістю накладних), %

- співвідношення зупинених ПН/РК до зареєстрованих (за сумою ПДВ), % 

- кількість підприємств, яким були зупинені ПН/РК (ризикових) - місяць до місяця, у динаміці;

- час розблокування (затрати на розблокування) ПН/РК - місяць до місяця, у динаміці;

- кількість ПН/РК щодо яких рішення судів прийнято на користь платників податків до кількості НП/РК,  рішення судів по яких прийнято на користь держави.

5. Припинити постійне втручання у налаштування алгоритмів роботи СМКОР, критерії ризиковості мають обговорюватись та погоджуватись спільно представниками КМУ, аналітичними центрами та провідними бізнес асоціаціями.

6. Необхідно провести повноцінний аналіз витрат-вигід - розрахунки вартості адміністрування податку на додну вартість в Україні, зокрема ведення ЄРПН та СМКОР, для бізнесу, судової системи та податкової служби.  

7. Якнайшвидше провести офіційні прозорі конкурси на всі посади ДПС категорії А та Б (те саме - у ДМС), оскільки тривалі перебування керівників у статусі в.о.  не забезпечують ефективної роботи ДПС, не забезпечують стабільності та послідовності роботи органу. 

8. Визначити (Мінфін за погодженням з Комітетом) критерії ефективності податкової та митної служби (загалом та в розрізі регіональних підрозділів), з урахуванням пропозицій аналітичних центрів, та забезпечити щомісячний моніторинг їх виконання. 

9. Значна проблема у платників податків, яку необхідно терміново вирішити - суцільне неврахування Таблиць даних платників, які мають бути враховані для подальшої, безумовної, автоматичної реєстрації ПН/РК. Слід зазначити, що від самого запуску системи СМКОР відсутність належного оформлення та обґрунтування рішень є джерелом проблем бізнесу. Комісії продовжують обмежуватися проставлянням «галочки» навпроти однієї із загальних підстав та роблять «формальну» приписку про начебто якість ризикові контрагенти та операції з ними. Все це заганяє бізнес у глухий кут, бо змушує витрачати свій час на з'ясування конкретних обставин по своїй справі. І ніхто за такі дії не несе ніякої відповідальності.

Необхідно терміново ініціювати внесення законодавчих змін в Податковий кодекс України щодо відповідальності посадових (службових) осіб Державної податкової служби України за прийняття рішень з порушенням вимог Порядку зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, в частині, які не містять ніяких відомостей стосовно чіткої і конкретної податкової інформації та причин, які б слугували законною підставою для віднесення платників податків до категорії «ризикових».   

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини