Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінюються правила роботи агентств з працевлаштування за кордоном - Закон опубліковано

Реклама

14 квітня у Голосі Україні офіційно опубліковано Закон № 2982-IX щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном, який Верховна Рада прийняла 21 березня 2023 року. Закон набере чинності через шість місяців з дня його опублікування, тобто з 14 жовтня 2023 року.

Закон запроваджує адміністративну відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері надання послуг з посередництва у працевлаштуванні, зокрема, за здійснення суб'єктом господарювання діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном без включення до переліку суб'єктів господарювання, що надають такі послуги - штраф на посадових осіб юридичної особи та фізичних осіб - підприємців від семи тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 000 грн - 136 000 грн). За стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних, винагород, інших видів оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні в Україні або за кордоном - штраф на посадових осіб юридичної особи та фізичних осіб-підприємців від трьох тисяч п'ятисот до чотирьох тисяч нмдг (59 500 - 68 000 грн.).

Також Закон замінює ліцензування діяльності з посередництва у працевлаштуванні за кордоном на декларативний принцип діяльності. Надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном можна тільки після включення до переліку суб'єктів господарювання, що надають такі послуги.

Суб'єктам господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, забороняється:

1) вимагати, зберігати чи використовувати інформацію про стан здоров'я громадянина або використовувати таку інформацію для визначення його придатності до роботи, якщо зазначена інформація не пов'язана безпосередньо з вимогами до кнкретної професії, виду діяльності та якщо на це не одержано письмову згоду громадянина;

2) стягувати з громадян будь-які гонорари, комісійні, винагороди, інші види оплати послуг з посередництва у працевлаштуванні прямо чи опосередковано, повністю або частково. Оплата послуг з посередництва у працевлаштуванні здійснюється виключно роботодавцем, якому надано такі послуги;

3) пропонувати громадянам роботу, що має ознаки неформальної зайнятості, а також таку, що приховує справжню мету та предмет роботи, або залучати до роботи, яка не визначена трудовим договором (контрактом).

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського огляду та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини