Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес відреагував на ситуацію з експортом сільськогосподарської продукції

Реклама

Компанії-члени Європейської Бізнес Асоціації звертаються з проханням до Уряду Угорщини, Польщі та Словаччини терміново переглянути нещодавнє рішення щодо тимчасового обмеження експорту в/та через території країн (в тому числі транзитом) аграрної продукції з України та не допустити такого обмеження зі сторони Болгарії.

Рішення про тимчасове обмеження експорту та транзиту сільськогосподарських товарів з України фактично призвело до повної зупинки експорту українського зерна та іншої агропродукції до європейського ринку. Варто зазначити, що традиційні експортні маршрути, зокрема для української сільськогосподарської продукції, раніше не проходили, зокрема, через Польщу. Проте наразі, 60-70 відсотків аграрних вантажів, що слідують транзитом через територію Польщі в порти Гданськ, Гдиня, Щецин, Свіноуйсце, призначені для одержувачів країн-членів ЄС.

Тож таке рішення країн ускладнює роботу зернового коридору та створює загрозу експорту аграрної продукції з України, вкрай необхідного для підтримки економіки нашої держави, що потерпає від російської агресії. Продовольча безпека країн, які залежать від експорту української сільськогосподарської продукції, опинилася під загрозою.

Європейська Бізнес Асоціація звертає увагу на наступне:

  • необхідно терміново відновити транзит сільськогосподарської продукції територією Польщі, Угорщини та Словаччини;

  • більше того, запровадження будь-яких обмежувальних заходів щодо імпорту сільськогосподарських товарів з України необхідно вводити із завчасним попередженням, аби у експортерів була можливість виконати попередньо укладені контракти;

  • обмеження імпорту до Польщі, Угорщини та Словаччини введено до низки української агропродукції, проте за повідомленнями бізнесу, наразі затримують товари, які навіть не включені до цього переліку, зокрема, олію соняшникову, що створює ще більше незрозумілості та є ще більш недопустимим. 

Відзначимо, Польща погодилась відновити транзит аграрної продукції з України.

Аграрний бізнес щодня стикається з ризиками. LIGA360 допоможе захиститися від рейдерських атак, перевірити дані партнерів, слідкувати за змінами законів й перебігом земельної реформи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини