Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оприлюднено перелік сільськогосподарських товарів, які заборонено експортувати в ЄС

Реклама

Мінагрополітики оприлюднило перелік товарів, які заборонили імпортувати з України до сусідніх країн Євросоюзу.

Нагадаємо, що заборона на транзит та імпорт українського збіжжя територією Польщі та інших країн була запроваджена минулого тижня. Згодом Польща зобов'язалася розблокувати транзит української продукції територією сусідньої країни. Крім того, ЄС запропонував фінансову допомогу п'яти країнам сусідам України в обмін на скасування заборони імпорту.

Республіка Польща з 21.04.2023 відновила транзит української сільськогосподарської продукції, але з 15.04.2023 запроваджено заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, а саме: зернові, цукор, сухий корм, насіння, хміль, льон і конопля, овочі і фрукти, продукти переробки з овочів і фруктів, вина, яловичина і телятина, молоко і молокопродукти, свинина, баранина і козлятина, яйця, курятина, алкоголь етиловий, сільськогосподарського походження, продукти бджільництва тощо.

Словацька Республіка з 17.04.2023 заборонила імпорт з України: пшениці, марка, ячмінь, овес, кукурудза, сорго, гречка, цукровий буряк, тростинний або буряковий цукор, ізоглюкоза, патока, продукти борошна, солод, крохмаль, інулін, пшенична клейковина, соєві боби, насіння льону, насіння ріпаку, насіння соняшнику, інше олійне насіння, шишки хмелю, овочі, фрукти, продукти переробки фруктів та овочів, коноплі, вино, винний оцет, спирт етиловий, мед натуральний, маточне молочко та харчовий прополіс, маточне молочко і прополіс, неїстівні, пилок, бджолиний віск.

Угорщина з 18.04.2023 до 01.07.2023 запровадила заборону на імпорт з України (однак дозволяється транзит, який має бути завершений територією Угорщини впродовж 7 днів): м'ясо великої рогатої худоби, свинина, баранина, м'ясо птиці і субпродукти, пташине яйце в скорлупі, натуральний мед, заморожені овочі, пшениця і змішаний посів, жито, ячмінь, кукурудза, гречка, пшоно, просо, насіння канарейкової трави, інші злакові, пшеничне борошно чи змішане борошно, зернове борошно, оброблені злакові (наприклад, очищені, сплющені, у вигляді пластівців, нарізані шматками чи грубо помолоті), зернові зародки, ріпак чи ріпакова олія, соняшникове насіння, соняшникова, шафранова, бавовняна олія, а також їх фракції, ріпакова і гірчична олія і її фракції, також і рафіновані, тростинний і буряковий цукор і чиста сахароза в твердому стані, хліб, випічка, торти, бісквіти і інша випічка, яка містить какао, жертовна вафля (плоский хліб, який використовується під час католицьких відправлень меси), пуста желатинова капсула, гофровані вафлі, рисовий папір та аналогічні продукти, овочі (окрім зацукрених), які приготовані без оцту та оцтової кислоти чи їх вмісту (окрім помідор і їстівних грибів), не заморожені, вино зі свіжого винограду, виноградне сусло (окрім виноградного спиртованого соку).

Болгарія з 24 квітня по 30 червня 2023 року запроваджується заборона на імпорт сільськогосподарських товарів з України (крім транзиту): пшениця м'яка і тверда, пшеничне борошно, насіння соняшника, соняшникова олія, кукурудза, мед і продукти бджільництва, сире молоко, сухе молоко, молочний концентрат, волоські горіхи, лісові горіхи, яйця, куряче м'ясо, свинина, м'ясо овець і коз, жито, ячмінь, вівсяні пластівці, сорго, гречка, крохмалі, інулін, пшенична клейковина, соя, насіння льону, ріпак, вино, винний оцет, спирт етиловий.

Румунія розглядає можливість тимчасового призупинення імпорту сільськогосподарської продукції з України. Наразі рішення не прийнято.

Аграрний бізнес щодня стикається з ризиками. LIGA360 допоможе захиститися від рейдерських атак, перевірити дані партнерів, слідкувати за змінами законів й перебігом земельної реформи. Деталі за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини