Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Експортерів звільнять від відповідальності за порушення строку розрахунків через неоплачені товари контрагентами з рф та рб

Реклама

У Раді зареєстрували проєкт № 9230, яким пропонуються зміни до статті 16 Закону України "Про валюту і валютні операції", а саме звільнити від відповідальності резидентів України - суб'єктів господарювання, які за операціями з експорту товарів/послуг, поставлених контрагентам - резидентам російської федерації або республіки білорусь до 24 лютого 2022 року, не одержали грошових коштів від таких контрагентів у встановлені Законом строки.

Необхідність цих змін зумовлена ситуацією, яка склалася з вітчизняними підприємствами-експортерами, коли вони поставили свої товари та послуги покупцям з російської федерації або республіки білорусь ще до початку повномасштабного вторгнення російських військ на територію України та досі не змогли отримати кошти від таких контрагентів з незалежних від них причин. Внаслідок цього українським експортерам ще й загрожує відповідальність за неодержання грошових коштів за договором та порушення строку розрахунків.

Відзначимо, що ДПС раніше роз'яснювала, що для можливого звільнення платників податків від відповідальності за порушення граничних строків розрахунків, встановлених НБУ, обґрунтування неможливості виконання ЗЕД-контракту, засвідчується ТПП України сертифікатом про наявність форс-мажорних обставин із зазначенням періоду дії таких обставин.

Брак інформації є ризикованим для бізнесу. Щоб уникнути цього, скористайтеся Business Help від LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Тільки зараз на акційних умовах. 

Читайте також:

Чи можливі ЗЕД-розрахунки за операціями з експорту до рф та/або до рб, якщо граничні терміни припадають на період дії воєнного стану?

Форс-мажор у ЗЕД-контрактах

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини