Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес можуть зобов’язати проходити екоаудит

Реклама

У п'ятницю, 5 травня Екокомітет ВРУ розгляне законопроєкт № 6349 щодо змін до законодавства про екологічний аудит. Про це повідомили в Європейській Бізнес Асоціації.

В Асоціації підкреслили, що з одного боку документом пропонується низка позитивних новацій, зокрема, встановлюється чіткий перелік вимог до змісту висновку екоаудиту та обов'язковість видачі звіту з екоаудиту керівникам і власникам підприємств, де проводиться обов'язковий екоаудит. З іншого - розширюються підстави для проведення обов'язкового екоаудиту, зокрема і на ФОПи, що призведе до збільшення тиску на бізнес та появи корупційних ризиків. Зокрема, через наступні положення:

  • можливість проводити обов'язковий екоаудит на основі рішення суду про порушення вимог природоохоронного законодавства. Так як конкретика у цьому пункті відсутня, очевидно, що будь-які порушення, виявлені Держекоінспекцією під час перевірки, незалежно від їх тяжкості або змісту, можуть стати підставою для здійснення обов'язкового екоаудиту.

Сумнівною виглядає і доцільність проведення екоаудиту, наприклад, у разі встановлення відповідності видів діяльності вимогам законодавства України про охорону навколишнього природного середовища, якщо такі порушення вже встановлені рішенням суду, тощо.

  • обмеження можливості вибору екологічного аудитора. Під час обов'язкового екоаудиту, виконавця (екоаудитора) обирає замовник, яким виступає заінтересований орган виконавчої влади чи орган місцевого самоврядування. При цьому пропонується виділити три робочі дні до укладання договору між замовником і виконавцем, щоб донести цю інформацію до відома керівника або власника підприємства, де планується провести екоаудит. Протягом цього часу керівник або власник підприємства має погодити обраного екоаудитора або надіслати замовнику інформацію про потенційну особисту заінтересованість виконавця екоаудиту в його результатах.

Разом із тим, законопроєкт не деталізує, яким чином інформація про наявність особистої заінтересованості екоаудитора має бути надалі врахована замовником:

- чи є подання такої інформації обов'язковою підставою для зміни виконавця екоаудиту;

- чи може така інформація бути відхилена замовником як недоведена/необґрунтована;

- у який строк замовник має розглянути таку інформацію і повідомити про прийняте рішення. Таким чином виникає ризик можливих зловживань з боку замовників екоаудиту, що на практиці може нівелювати можливість керівника/власника підприємства реалізувати своє право на відвід виконавця екоаудиту.

  • розширення підстав для проведення обов'язкового екоаудиту. Так, законопроєктом пропонується включити до переліку об'єктів підвищеної небезпеки, де наразі проводиться обов'язковий екоаудит, усі об'єкти та види діяльності, щодо яких має проводитись процедура оцінки впливу на довкілля (ОВД), а також ФОПи.

По-перше, не зовсім зрозуміло, яким чином заінтересовані органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування будуть ідентифікувати суб'єктів господарювання, які припиняють підприємницьку діяльність або перебувають у процесі ліквідації, на відповідність вимозі щодо проведення обов'язкового екоаудиту. На хвилинку, станом на сьогодні в Україні працюють близько 2 млн ФОПів, а щомісяця їх закривається понад 20 тисяч.

По-друге, встановлення обов'язкового екоаудиту при ліквідації підприємств або їх структурних підрозділів суперечить чинному порядку ліквідації юридичних осіб. Реалізація такого положення може потенційно призвести до підвищення ризику зловживань державними реєстраторами своїми повноваженнями під час здійснення процедури ліквідації підприємств в частині вимоги надати висновок екологічного аудиту, або ж до появи ще одного регулятора, без отримання висновків якого затримуватиметься та ускладнюватиметься завершення процедури ліквідації/припинення діяльності суб'єкта господарювання. Більше того, з огляду на те, що законопроєктом пропонується визначити обов'язковим включення до звіту про екологічний аудит рекомендацій щодо заходів, які необхідно вжити для усунення виявлених невідповідностей (у випадку їх наявності), це положення несе в собі очевидні корупційні ризики.

  • встановлення максимальної тривалості здійснення екоаудиту, що не перевищує один рік. По-перше, з огляду на те, що екоаудит здійснюється на договірній основі, часові рамки його тривалості мають визначатись виключно договором. По-друге, встановлення такого терміну може мати наслідком ускладнення роботи підприємства, де проводиться екоаудит, у тому числі відтермінування ліквідації підприємства/виведення з експлуатації підприємств, установ або організацій, їх структурних підрозділів, припинення діяльності фізичної особи-підприємця на значний строк.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини