Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Для відновлення Каховської ГЕС потрібно п'ять років - генеральний директор "Укргідроенерго"

Реклама

Каховська ГЕС не працює з жовтня 2022 року і жодним чином на енергомережу України і роботу каскаду в енергетичному плані не впливає. Про це розповів з генеральний директор "Укргідроенерго" Ігор Сирота в інтерв'ю DW.

Каховська ГЕС була підірвана у ніч на 6 червня. З цього часу почалося спрацювання Каховського водосховища, і зараз ми спостерігаємо падіння рівня там рівня води зі швидкістю 20 см на годину. Вже половина станції під водою, а друга половина сповзає у воду і прорив збільшується, тому витік водосховища збільшуватиметься.

"За тими розрахунками, які ми провели, розуміємо, що протягом чотирьох днів Каховське водосховище буде спрацьоване до нуля. Якщо гребля повністю не зруйнована, то може залишитися три метри води у водосховищі. Однак це ми побачимо через два-три дні. Проте, ми розуміємо, що, скоріш за все, гребля зруйнована вщент і водосховище спрацює повністю", - розповів Ігор Сирота.

За його словами росія застосувала найгірший сценарій. Навіть фашисти під час Другої світової війни, які підривали Запорізьку ГЕС, підірвали лише греблю, а не саму станцію. А російські окупанти зірвали і греблю, і станцію.

"Однак окрім тієї катастрофи, яка буде, додалася інша - на Каховській ГЕС і у турбінах, і у трансформаторах знаходилося мастило. І максимально в запасі було 450 тонн. І яка кількість мастила вилилася з турбін і трансформаторів, ми не знаємо, але це понад 150 тонн, які уже потрапили в річку. Що буде з іншим мастилом, ми побачимо. Воно десь осідає, але йде великий промив, тому важко спрогнозувати, де саме воно залишиться, але основна кількість йтиме в Чорне море", - додав гендиректор.

"Укргідроенерго" провело термінову нараду з проєктним інститутом "Укргідропроєкт і готує рішення, що потрібно буде для відновлення греблі. Протягом трьох-чотирьох днів проєктний інститут розробить попередні проєктні рішення, щоб перекрити спрацювання Каховського водосховища. Бо, в першу чергу, треба забезпечити водою населення, а потім паралельно виконувати технічні завдання для побудови нової станції.

Після деокупації буде перекрито Каховське водосховище до відновлення необхідного рівня води та розпочато будівництво нової гідроелектростанції на тому ж місці.

"На сьогоднішній день, щоб побудувати таку станцію потрібно мінімум 800 мільйонів євро. Ідеться і про станцію, і про мостовий перехід, і про залізничну колію. Пошкоджена також і система шлюзування. Тобто ішлося про цілу інфраструктуру, і разом це не менше мільярда євро. Але найголовніше - щоб все відновити, потрібен час: щонайменше п'ять років", - пояснив Ігор Сирота.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини