Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Гетманцев розповів, як будувати довіру між платниками податків і податківцями - підсумки круглого столу

9 червня 2023, 12:01
340
0
Автор:
Реклама

6 червня цього року відбувся круглий стіл на тему "Побудуємо довіру - відбудуємо країну" за участю таких громадських організацій: 

  • Всеукраїнська громадська організація "Асоціація платників податків України" (АППУ);  

  • Український союз промисловців і підприємців (УСПП); 

  • Всеукраїнська громадська організація "Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України" (ФПБАУ). 

Головною метою зазначеного заходу було задекларовано створення онлайн-майданчика для відкритого обговорення й відзначення соціально-економічних аспектів податкової політики для відновлення економіки й післявоєнної відбудови країни, а також привернення уваги до важливих складників побудови партнерських стосунків регуляторів і платників податків. 

Модераторами заходу були Юлія Дроговоз - віцепрезидент УСПП, і Сергій Поліщук - голова комітету з етики ФПБАУ. 

Учасників заходу привітали президент УСПП Анатолій Кінах і президент ФПБАУ Петро Кричун. А президент АППУ Грігол Катамадзе виголосив доповідь "Фіскальна безпека суб'єктів підприємництва в умовах війни та повоєнне відновлення". 

Спікерами заходу були:  

  • Данило Гетманцев - Голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики; 

  • Наталія Калєніченко - заступник Голови Державної податкової служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації; 

  • Роман Ващук - бізнес-омбудсмен; 

  • Іван Чалий - експерт з питань міжнародної фінансової звітності LIGA ZAKON, голова комітету ФПБАУ з питань практики бухобліку та звітності.  

Найбільше зацікавлення в учасників заходу викликав виступ Голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцева. Він, зокрема, зауважив, що довіри між платниками податків і податківцями  ніколи не було, а тому її не можна відновити - її треба будувати. Також Д. Гетманцев поділився з присутніми своїми думками, зокрема зазначив, що:  

  • потенціалу для проведення податкових експериментів в України на цей час немає; 

  • рецепти реформ системи оподаткування, народжені на просторах соціальних мереж, є здебільшого звичайними PR-акціями ініціаторів; 

  • податкова рамка ЄС для нас є заданою, і якщо ми будемо суворо дотримуватися її, то подолаємо шлях від бідності до заможності, як це зробили ті країни, які вступали до ЄС раніше; 

  • країна взяла курс на тотальну диджиталізацію стосунків платників податків із фіскальними органами. Ця політика, зокрема, передбачає мінімізацію безпосередніх контактів між учасниками відповідної комунікації, зниження рівня дискреції під час визначення податкових зобов'язань, а також електронний податковий аудит; 

  • майбутня система електронного податкового аудиту, яку у планах запровадити з 2025 року, ґрунтуватиметься на профілізації платників податків, яка передбачає, що приблизно 80% із них входитиме до "зеленої" категорії та не піддаватиметься ретельним податковим перевіркам;  

  • електронний контроль акцизу заплановано запровадити з наступного року. Він покриватиме весь ланцюг постачання кожного підакцизного товару - від кордону до касового апарату; 

  • нині відбувається активне запровадження системи CRS, яка невдовзі забезпечить повний автоматичний обмін податковою інформацією між українсьою податковою службою та податковими службами інших країн; 

  • вітчизняна податкова служба продовжить курс на стимулювання платників податків до добровільного декларування; 

  • високо оцінено ефективність роботи контакт-центру ДПС, електронного кабінету платника податку й податкового "онлайн-університету"; 

  • запровадження автоматичної системи управління податковими ризиками у практику діяльності ДПС також є одним з ефективних рішень керівництва; 

  • електронне адміністрування ПДВ - це система, яка реально працює. Попри деякі ускладнення в разі касових бюджетних розривів, на цей час ситуація з блокуванням податкових накладних значно поліпшилася.  

Данило Гетманцев визнав, що помилок припускаються як платники податків, так і податківці. Голова Комітету ВР висловив стурбованість тим, що інколи правоохоронні органи допускають невиправдані зловживання під час перевірок. Він також зауважив, що на сьогодні всі податкові надходження йдуть тільки на фінансування ЗСУ. І цих коштів вистачає лише на 2/3 оборонних потреб нашої країни. Водночас на теренах нашої держави діють організовані злочинні угруповання, які, зокрема, займаються й податковим мародерством. 

Пан Гетманцев також подякував платникам податків за звернення до Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. 

Далі виступила заступниця Голови Державної податкової служби України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Наталія Калєніченко, яка наголосила на важливості відкриття доступу до інформації про контрагентів, на ефективності кампанії з верифікації державних реєстрів, а також на оптимізації комунікації з платниками податків у форматі "запитання - відповідь". Крім того, пані Калєніченко у відповідь на питання Сергія Поліщука, члена ради ФПБАУ, докладно розповіла про формат і зміст аудиторського файлу SAF-T UA.  

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук у виступі звернув увагу на зростання корупціогенних ризиків, на повернення в життя бізнесу поганих корупційних практик із минулого. Він також зазначив, що проблему блокування податкових накладних ще зарано вважати розв'язаною. Роман Ващук попередив владу про те, що будь-яке закручування гайок неминуче призводить до зростання корупції.  

Експерт з питань міжнародної фінансової звітності LIGA ZAKON, голова комітету ФПБАУ з питань практики бухобліку та звітності Іван Чалий під час виступу висловив занепокоєння зростанням напруженості у відносинах між бухгалтерським ком'юніті та податківцями. Рутинізація взаємної конфронтації може призвести до поганих наслідків для всього суспільства. Мова ненависті породжує серйозні загрози. Обуренням та емоційністю бухгалтерів уже тепер користуються ворожі провокатори: бухгалтерські групи в соціальних мережах заповнюються небезпечними наративами (заклики до руйнації будівель ДПС, до організації акцій громадянської непокори - "податкових майданів", до розправи над державними службовцями, до припинення сплати податків). На думку пана Чалого, перші кроки на шляху до зниження цієї напруженості між професійними спільнотами має зробити саме керівництво ДПС. Інспектори мають усвідомити, що спілкування з бухгалтерським персоналом підприємств має бути ввічливим і спокійним. Практика залякувань і тиску має відійти в минуле.   

Іван Чалий також звернувся до представників організацій промисловців і роботодавців, які були присутні на заході, з проханням припинити практику внесення пункту "вміння податкової оптимізації" до переліку вимог для кандидатів на посади бухгалтерів. Цей евфемізм можна тлумачити по-різному, а тому він несе небезпеку зловживань. Пропагування таких "скілзів" розбещує професію. Досвідчені й порядні бухгалтери зазвичай ігнорують такі сумнівні вакансії, а ось пройдисвіти погоджуються на них із радістю. Тому навряд чи варто бути задоволеними тим роботодавцям, які залучають до свого штату "оптимізаторів": той, кого брали на роботу, щоб красти в держави, дуже ймовірно крастиме й у свого роботодавця.   

Підсумки 

На цей час про конкретні результати цього заходу говорити, мабуть, зарано. Чи почують податківці голос підприємців і бухгалтерів? Маємо сумніви. Але й не втрачаємо надії. 

Де керівнику шукати інформацію для ухвалення рішень? На платформі LIGA360. Алгоритми дій для бізнесу, перевірка контрагентів та контроль репутації. Замовляй безкоштовний тест-драйв за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини