Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Втратили чинність розпорядження, якими дозволялось здiйснювати видаткові операції з арештованих рахунків

Реклама

Кабінет Міністрів визнав такими, що втратили чинність, розпорядження вiд 02 березня 2022 р. № 198-р «Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану» та вiд 11 березня 2022 р. № 212-р «Про забезпечення здійснення розрахунків підприємств, установ, організацій в умовах воєнного стану».

Зазначеними розпорядженнями передбачалось тимчасово, до припинення чи скасування воєнного стану, дозволити здійснення видаткових операцій з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту та визначались умови їх здійснення, а саме:

  • фізичним особам здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100000 (сто тисяч) гривень;

  • юридичним особам-боржникам здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти на яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, виключно на такi цiлi:

- виплата заробітної плати у розмiрi не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника юридичної особи-боржника;

- сплата податків, зборiв та ЄСВ;

- здійснення розрахунків за правочинами - для підприємств та господарських товариств в оборонно-промисловому комплексі.

Однак, 6 травня 2023 року набув чинності Закон № 3048 щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень і рішень інших органів під час дії воєнного стану. Він, зокрема, передбачає, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні якщо на кошти боржників накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, то:

  • фізичні особи-боржники можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови, що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій у визначеному порядку. Звернення стягнення у межах зазначеної суми на такому рахунку не здійснюється;

  • юридичні особи-боржники, самозайняті особи можуть здійснювати видаткові операції з поточних рахунків виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п'яти розмірів мінімальної заробітної плати на місяць на одного працівника такої юридичної особи чи самозайнятої особи, а також для сплати податків, зборів та ЄСВ.

Тому, з метою приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів у відповідність до цього Закону розпорядження № 198-р та № 212-р визнано такими, що втратили чинність.

За матеріалами Мін'юсту.

LIGA360 - надійне джерело інформації під час воєнного стану. Спеціальний блок з законодавчими змінами, аналітикою та роз'ясненнями від експертів, економічними новинами. Отримуйте свіжі дані щодня.

Business help від LIGA360. Забезпечте свою команду комфортними умовами роботи та доступом до потрібної інформації на пів року, за фіксованою ціною 10000 грн/міс. Замовте прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини