Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 серпня банки та небанківські фінустанови повинні повідомляти ДПС про відкриття чи закриття електронних рахунків та гаманців

Реклама

З 1 серпня 2023 року банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов'язані надсилати до контролюючого органу повідомлення про відкриття/закриття рахунків чи електронних гаманців платників податків, визначених п. 69.1. ст. 69 Податкового кодексу з дотриманням строків, встановлених п. 69.2 ст. 69 ПК, тобто у день відкриття/закриття рахунку чи електронного гаманця.

Ці зміни передбачені Законом від 30 червня 2023 року № 3219 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».

Крім того цим Законом встановлено, що банки, інші фінансові установи, небанківські надавачі платіжних послуг, емітенти електронних грошей зобов'язані не пізніше 1 вересня 2023 року направити (у тому числі повторно) до ДПС повідомлення про відкриття/закриття усіх рахунків чи електронних гаманців, відкритих чи закритих платникам податків у період з початку дії воєнного стану - 24 лютого 2022 року, на території України до 1 серпня 2023 року, для отримання від контролюючих органів повідомлення про взяття рахунків чи електронних гаманців на облік.

Якщо після 1 вересня 2023 року у такої фінансової установи відсутнє підтвердження взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючому органі, вважається, що вона розпочала здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку/електронного гаманця на облік у контролюючих органах.

Здійснення видаткових операцій за рахунком/електронним гаманцем платника податків до отримання повідомлення відповідного контролюючого органу про взяття рахунку на облік у контролюючих органах - тягне за собою накладення штрафу на банк, іншу фінансову установу, небанківського надавача платіжних послуг, емітента електронних грошей в розмірі 10 відсотків суми всіх операцій за весь період до отримання такого повідомлення, здійснених з використанням таких рахунків (крім операцій з перерахування коштів до бюджетів або державних цільових фондів), але не менш як 1700 гривень.

За матеріалами Головного управління ДПС в Івано-Франківській області.

Читайте також: Повернення довоєнної системи оподаткування: ключові положення Закону.

LIGA360 - надійний помічник бізнесу в умовах воєнного стану. Не пропустіть жодної зміни законодавства, перевіряйте компанії та фізичних осіб, контролюйте реєстраційні зміни ваших об'єктів нерухомості. Придбайте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини