Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НКЦПФР оновила вимоги до зберігання документів суб'єктами первинного фінмоніторингу

Реклама

НКЦПФР рішенням від 06.07.2023 року № 745 внесла зміни до Положення про здійснення фінансового моніторингу суб'єктами первинного фінансового моніторингу, державне регулювання та нагляд за діяльністю яких здійснює Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

Змінами встановлено загальні вимоги щодо порядку зберігання суб'єктами первинного фінансового моніторингу (далі - СПФМ) документів.

СПФМ має зберігати всі документи (у тому числі електронні), їх копії, дані, інформацію (у тому числі відповідні звіти, розпорядження, файли), що стосуються виконання обов'язків СПФМ, протягом строків, визначених законодавством України, та в порядку, встановленому цим Положенням.

Він зобов'язаний створити електронні копії з отриманих від клієнта (в паперовій та/або електронній формі) та створених самостійно документів (паперових та/або електронних), що стосуються належної перевірки клієнта, існуючих документів, даних та інформації про клієнта, а також щодо осіб, які є учасниками фінансової операції з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, особою, яка створює такі копії.

Такі електроні копії можуть використовуватися СПФМ під час здійснення первинного фінансового моніторингу щодо клієнтів.

Також СПФМ зобов'язаний створити резервні копії з виготовлених електронних копій, передбачених цим Положенням, з накладенням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, особою, яка створює такі копії, та забезпечити їх зберігання та захист від втрати, знищення в незалежному сховищі, зокрема Центрі обробки даних, яке повинно бути географічно рознесено від приміщень суб'єкта первинного фінансового моніторингу (відстань між їх розташуванням повинна бути не менш 1500 м) та відповідати вимогам міжнародного стандарту TIA-942 не менше ніж Tier 3.

Всі отримані від клієнта та створені самостійно документи, що стосуються належної перевірки клієнта, дані та інформація про клієнта, а також щодо осіб, які є учасниками фінансової операції, зберігаються за місцезнаходженням СПФМ.

Документи та інформацію щодо клієнтів, ділові відносини з якими припинено більше п'яти років, можна передати на зберігання до спеціалізованої установи за умов створення резервних копій та забезпечення оперативного доступу до таких документів у випадках, передбачених законодавством.

У разі знищення, втрати або пошкодження документів (у тому числі електронних), їх копій, записів, даних, інформації до закінчення строку їх зберігання незалежно від причин СПФМ в триденний строк після встановлення таких фактів повідомляє про це НКЦПФР рекомендованим листом з повідомленням про вручення, в якому також надає інформацію щодо наявності повних даних із резервних копій для забезпечення подальшої діяльності.

Як ефективніше виконувати комплаєнс-процедури для бізнесу? З новим рішенням LIGA360:Compliance. Контролюйте дотримання вимог законодавства, здійснюйте due dilligence та AML/KYC перевірки, моніторте репутацію вашої компанії та партнерів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Придбайте його для 10 користувачів за ціною 3! На вибір - рішення для керівників, юристів, бухгалтерів та HR. Деталі акції. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини