Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підприємці покращили оцінки ведення бізнесу - дослідження ЄБА

Реклама

Європейська Бізнес Асоціація провела опитування серед представників своїх регіональних офісів у Львівському, Дніпровському, Харківському та Одеському регіонах.

Більшість опитаних підприємців Західного регіону, а саме 72% вважають умови роботи задовільними, тоді як 20% називають їх складними, а 8% - дуже складними.

Серед основних негативних факторів, що впливають на бізнес в регіоні, на першому місці мобілізація та пов'язані з нею процеси - труднощі з бронюванням та виїздом у закордонні відрядження.

До інших негативних факторів впливу бізнес відносить непередбачувані дії держави, що можуть погіршити стан бізнесу, а також зниження купівельної спроможності населення. Для покращення умов роботи в регіоні, на думку підприємців, варто більш ефективно боротися з тіньовою економікою, покращити роботу судової та правоохоронної системи, а також диджиталізувати взаємодію з органами державної влади.

Тільки чверть підприємців не зазнали втрат з початку повномасштабного вторгнення. Натомість 46% повідомляють про втрати бізнесу до 1 млн$, 21% - про втрати в діапазоні 1-10 млн$, і 8% - про втрати від 10 млн$. 

До кінця року, окрім підтримки діяльності компанії в умовах воєнного стану, 48% планують диджиталізувати бізнес-процеси, ще 44% планують розширювати бізнес. По 24% повідомляють про плани щодо виходу на нові ринки, інвестиції в новий бізнес, збільшення штату працівників - що є позитивною тенденцією. Варто нагадати, що рік тому підприємці фокусувались переважно на скороченні видатків та оптимізації штату.

У завершення війни до кінця поточного року вірить тільки 4% опитаних, 20% очікують її завершення у 2024 році, і 36% - протягом наступних трьох років.  

Для більшості компаній Південноукраїнського офісу Європейської Бізнес Асоціації відновлення зруйнованих об'єктів та розбудова інфраструктурного потенціалу регіону - найперша умова для пожвавлення роботи бізнесу.

Наразі 53% підприємців стверджують, що їм складно вести бізнес, 41% - задовільно, і ще 6% - легко. З початку повномасштабного вторгнення 12% підприємців регіону релокували офіс чи виробництво в межах України, а 6% - за кордон.

Майже половина, а саме 47% опитаних працюють в повному обсязі, інші 53% - з певними обмеженнями. Жодних втрат внаслідок війни не зазнали тільки 19% компаній. Водночас 44% повідомляють про втрату до 1 млн$ за цей час, 12% фіксують втрати в діапазоні 1-10 млн$, а 25% повідомляють про втрати більше 10 млн$. 

У 82% компаній Південного регіону є співробітники, мобілізовані до лав ЗСУ, зокрема майже у половини - 47% - їх кількість сягає 10-20% від військовозобов'язаних працівників компанії, у 29% - до 10%, і у 6% - 20-30%.

У закінчення війни до кінця поточного року вірять 12% опитаних нами підприємців, 53% вважають, що війна закінчиться у 2024 році, і 24% - протягом наступних трьох років. Попри це, у найближчі пів року компанії мають в планах розширення бізнесу, вихід на нові ринки та збільшення штату співробітників.

Втрати підприємців у Дніпропетровському регіоні за півтора роки повномасштабного вторгнення є доволі суттєвими. Четверта частина опитаних бізнесів втратили понад 10 млн$ за цей час. 

Негативними факторами впливу на умови ведення бізнесу у Дніпрі, окрім близькості до фронту та обстрілів, підприємці називають корупцію, зниження купівельної спроможності населення, мобілізацію працівників та пов'язані з нею труднощі щодо виїзду у короткотермінові відрядження за кордон, бронювання співробітників, відтік персоналу. 

У 56% компаній Дніпропетровського регіону мобілізовані до 20% від військовозобов'язаних працівників, у 13% - більше 20%. Водночас у третини, а саме у 31% немає мобілізованих співробітників.  

Серед опитаних підприємців у 2023 році 63% не здійснювали релокейт офісу чи виробництва, оскільки не було потреби, 25% - не мали такої можливості. Обидва показники збільшилися відносно минулорічного опитування, де 56% респондентів повідомляли, що в релокейті не було потреби, а 19% - що не було такої можливості.  

Попри труднощі воєнного часу, представники бізнесу в Дніпрі залишаються активними та будують плани на майбутнє. До кінця року підприємці мають в планах диджиталізацію бізнес-процесів, вихід на нові ринки, розширення бізнесу. У те, що війна закінчиться наступного року вірять 38% підприємств у Дніпрі, ще 31% вважають, що війна завершиться протягом наступних трьох років.

Найгірше умови ведення бізнесу другий рік поспіль оцінили компанії Харківського регіону. Усього 94% стверджують, що їм складно працювати (93% минулого року), серед яких 44% - що дуже складно. Тільки 6% оцінили ведення бізнесу в регіоні на задовільному рівні.

Бойові дії та близькість до фронту суттєво вплинули на діяльність бізнесу в регіоні. 63% опитаних компаній наразі працюють з певними обмеженнями, а 31% призупинили діяльність. Тільки 6% повноцінно працюють. Серед регіональних бізнесів 12% релокувались в межах України або за кордон, водночас 69% відповіли, що не мали змоги виїхати.

Мобілізація працівників поруч з відтоком персоналу закордон та зниженням купівельної спроможності населення є основними факторами негативного впливу на бізнес в регіоні, на думку учасників опитування. У 81% опитаних компаній є мобілізовані до лав ЗСУ співробітники. Зокрема, у 31% компаній у збройних силах перебувають до 10%, у 25% - 10-20%, і у інших 25% - більше 20% військовозобов'язаних співробітників.

Підтримати регіональні компанії, на думку учасників опитування, можуть грантові програми для бізнесу, зменшення податкового навантаження, зокрема на фонд оплати праці та забезпечення рівних умов для бізнесу.

Бізнес продовжує нести збитки. За півтора роки повномасштабної війни 63% опитаних підприємців Харківського офісу Асоціації втратили до 1 млн$, втрати 19% сягають діапазону  1-10 млн$, а 12% - більше 10 млн$. Тільки 6% бізнесу не понесли жодних втрат. У зв'язку з цим у 38% опитаних в планах на найближчі пів року стоїть скорочення видатків.

З-поміж усіх регіональних офісів Асоціації підприємці Харківського регіону мають найбільш похмурі прогнози щодо завершення війни, тоді як у Львові, Дніпрі та Одесі вони є більш оптимістичними. Попри низьку віру в швидке закінчення війни (44% очікують завершення протягом одного-трьох років, а 31% вважають, що війна надовго), підприємці мають уявлення щодо повоєнного відновлення Харківського регіону. Так, на думку бізнесу, відбудові регіону сприятимуть податкові пільги для відновлення роботи підприємств, кредитування, грантові програми для бізнесу, програми перекваліфікації персоналу, боротьба з корупцією та захист інвестицій.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини