Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У яких випадках працівник має право розірвати строковий трудовий договір за власною ініціативою?

Реклама

У Східному міжрегіональному управлінні Держпраці пояснили, чи має право працівник з власної ініціативи розірвати строковий трудовий договір.

Як зазначається, працівник не може просто з власної ініціативи, попередивши роботодавця за 2 тижні розірвати строковий трудовий договір. Кодексом законів про працю (ст. 38) така можливість розірвання трудового договору передбачена, але у випадку, коли договір укладений на невизначений строк.

Строковий трудовий договір з працівником може бути припинений достроково за наявності підстав, передбачених законодавством, а саме:

1. На вимогу працівника. Відповідно до ст. 39 КЗпП Строковий трудовий договір (пункти 2 і 3 ст. 23 КЗпП) підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення роботодавцем законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП.

2. У зв'язку з веденням бойових дій. Статтею 4 Закону «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у зв'язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа, організація, та існування загрози для життя і здоров'я працівника він може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві (крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об'єктах критичної інфраструктури).

3. За згодою сторін трудового договору. Сторони трудового договору (працівник і роботодавець) можуть дійти взаємної згоди про дострокове припинення дії укладеного трудового договору. Ініціатива щодо припинення трудових відносин за згодою сторін (п. 1 ст. 36КЗпП) може бути як працівника так і роботодавця. Для звільнення за згодою сторін має бути досягнута згода обох сторін трудового договору.

Як HR-фахівцю економити час? З системою LIGA360: HR-Менеджер всі відповіді для роботи знайдуться в 2 кліки. Персональна стрічка новин, експертні відповіді та трудове законодавство на єдиній платформі. Деталі за посиланням.

Замовте LIGA360 для бізнесу на вигідних умовах. Підключіть до 10 працівників за фіксованою ціною 10000 грн/міс. Забезпечте ключові ролі в команді - керівників, юристів, бухгалтерів, HR - інструментами та інформацією для ухвалення рішень. Замовляйте за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини