Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріусам визначили порядок посвідчення договору про придбання квартири з використанням житлового сертифіката

Реклама

Мін'юст наказом від 18.08.2023 № 2985/5 доповнив Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України положеннями щодо посвідчення правочинів про відчуження та заставу майна на підставі житлового сертифіката. Наказ набирає чинності з наступного дня після офіційного опублікування.

Зокрема, визначено, що нотаріус посвідчує договір про придбання квартири, іншого житлового приміщення, будинку садибного типу, садового або дачного будинку (у тому числі фінансування придбання такого приміщення/будинку, що буде споруджений у майбутньому, або інвестування/фінансування його будівництва) з використанням житлового сертифіката, що укладається в порядку надання компенсації за знищений об'єкт нерухомого майна відповідно до Закону "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України", за наявності житлового сертифіката на придбання об'єкта житлової нерухомості, який перевіряється за відомостями Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України.

Вказаний договір посвідчується нотаріусом з урахуванням Порядку надання компенсації за знищені об'єкти нерухомого майна.

Одночасно з посвідченням зазначеного договору нотаріус:

  • накладає заборону відчуження предмета договору строком на 5 років;

Крім цього, внесено зміни до правил Видачі свідоцтв про право на спадщину.  Місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна, або вимоги кредиторів.

Якщо спадкодавець, якому належало майно на території України, мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України "Про міжнародне приватне право".

Оновлено також правила ведення спадкової справи та уточнено окремі Правила ведення нотаріального діловодства.

Шукаєте ІТ-рішення для нотаріальних завдань? LIGA360 створена для ваших актуальних потреб. Аналізуйте законодавство, перевіряйте клієнтів, стежте за правовою картиною дня. Замовляйте LIGA360:Нотаріус за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини