Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено умови мобілізації обмежено придатних до військової служби

Реклама

Міноборони наказом від 18.09.2023 року № 490 внесло зміни до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України.

Так, військово-лікарська експертиза визначатиме тепер придатність за станом здоров'я до військової служби призовників, військовослужбовці, військовозобов'язаних та резервістів.

Також до завдань військово-лікарської експертизи включено контроль за організацією, проведенням і результатами лікувально-діагностичної роботи у закладах охорони здоров'я комунальної або державної форми власності.

Особи, які проходять ВЛК мають право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при медичному обстеженні.

Відомості про стан здоров'я (у тому числі про встановлення, зміну групи інвалідності), що збираються з метою визначення придатності для виконання військового обов'язку, антропометричні дані, дані про групу крові та резус-фактор, вносяться до Єдиного реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів у встановленому законодавством порядку.

Під час проходження медичного огляду призовник (допризовник) може додатково надавати медичні документи щодо стану свого здоров'я. Дані, вказані в додатково наданих призовником (допризовником) медичних документах, мають бути враховані лікарями під час формування висновку про придатність до військової служби за станом здоров'я та внесені до ЕСОЗ.

Відстрочка від призову на строкову військову службу за станом здоров'я надається на строк до одного року призовникам, яких визнано під час медичного огляду тимчасово непридатними до військової служби. Після закінчення зазначеного строку проводиться повторний медичний огляд.

Також раніше у пункті 20.4 Розділу III Положення визначалось, що у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, які передбачають індивідуальну оцінку придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК має приймати постанову «придатний до військової служби», за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

У новій редакції слова та цифри "за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в" з Положення виключено. Мова йде про хвороби:

2-в - клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в - вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в - безсимптомне носійство ВІЛ, з імунною компенсацією;

12-в - анемії, які повільно прогресують та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями;

13-в - хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в - легкі короткочасні хворобливі прояви психічних розладів;

17-в - невротичні, пов'язані зі стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, тривалих або повторних хворобливих проявах;

21-в - повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;

22-в - епізодичні та пароксизмальні розлади з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК приймає постанову про придатність до військової служби за військовою спеціальністю. У разі визнання військовослужбовця непридатним до служби за військовою спеціальністю, командир частини перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду може направити його на ВЛК для визначення придатності до служби за новою військовою спеціальністю.

Як HR-спеціалісту ефективно оперувати із щоденним потоком інформації? На ІТ-платформі LIGA360:HR. Знаходьте відповіді з гострих питань кадрового адміністрування, правові позиції, новини й аналітику. Дізнайтеся більше про переваги LIGA360:HR за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини