Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Українські аграрії закликають ЄС зняти обмеження на імпорт української агропродукції

Реклама

Агроспільнота України звертається до представників Єврокомісії і Прем'єр-міністрів 5-ти сусідніх країн-членів ЄС із закликом зняти обмеження на імпорт української агропродовольчої продукції, повідомляє УКАБ.

Аграрії глибоко стурбовані останніми заявами окремих держав-членів ЄС щодо потенційного продовження заборони імпорту певних видів агропродукції до 5-ти держав-членів ЄС, що ставить під загрозу ініціативу «Шляхи солідарності» і в подальшому створює додаткові виклики для українського агросектору.

“Географічно, всі нові логістичні шляхи, які вдалось налагодити в межах ініціативи «Шляхи солідарності», проходять територією п'яти сусідніх з Україною держав-членів ЄС, які, власне, нещодавно стали ініціаторами запровадження Європейською Комісією заборони на імпорт українського зерна до окремих держав-членів ЄС”, - наголошується у зверненні. 

Внаслідок такої заборони обвалився не лише експорт українського зерна до таких окремих держав-членів ЄС, а й транзит територією цих країн. Станом на кінець серпня обсяги транзиту все ще не досягли рівня березня 2023 р.

Блокування транзиту будь-якої агро-харчової продукції з України матиме значний вплив на економічне, соціальне та оборонне становище.  Саме тому український аграрний сектор вважає неприйнятними подальші спроби урядів окремих держав-членів ЄС подовжити дію заборони на імпорт українського зерна. 

В умовах, коли росіяни зробили голод зброєю для своєї гібридної війни, важливість транзиту аграрної продукції через територію п'яти сусідніх держав-членів Європейського Союзу неможливо переоцінити. У цих умовах, для українських аграріїв залишається пріоритетним та надзвичайно важливим саме розширення транзитної спроможності територією сусідніх держав-членів ЄС, оскільки основні країни-споживачі нашої продукції знаходяться далеко за межами цих п'яти межуючих з нами країн.

Український аграрний сектор наполягає на недопустимості продовження дії заборон на ввезення української продукції до ЄС, а також запровадження будь-яких інших торговельних та дискримінаційних заходів щодо української продукції. Агроспільнота наголошує на важливості продовження пошуку конструктивних рішень між Україною, ЄС та окремими державами-членами ЄС аби не допустити не тільки погіршення стану економіки України, але і для підтримки глобальної продовольчої безпеки.

Нагадаємо, Польща планує продовжити заборону на імпорт українського зерна. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький вже заявив, що його країна остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту українського зерна. Угорщина також заявила, що з 16 вересня закриє кордон для зернових продуктів, що надходять з України

Корпоративне рішення LIGA360 - надійний помічник для аграрного бізнесу. Законодавство та аналітика про земельні відносини під час війни, перевірка партнерів, моніторинг статусу земельної ділянки. Докладніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини