Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала законопроєкт про фінмоніторинг політично значущих осіб

Реклама

Верховна Рада на засіданні 21 вересня прийняла за основу законопроєкт № 9269-д щодо фінмоніторингу політично значущих осіб (PEP). Про це повідомляє пресслужба Мінфіну.

Цей законопроєкт є умовою вступу України до Європейського Союзу та отримання фінансової допомоги від МВФ (структурний маяк, який має бути виконаний до кінця вересня 2023 року).

У міністерстві нагадали, що 19 листопада 2022 року набрали чинності зміни до Закону про фінмоніторинг, відповідно до яких статус «іноземних та національних публічних діячів» обмежено трьома роками.

Однак, відповідно до стандартів ЄС та FATF під час визначення статусу публічного діяча не слід встановлювати проміжок часу, після завершення якого особа має бути автоматично позбавлена такого статусу.

Запропоновані в законопроєкті норми, окрім скасування трирічного обмеження для статусу публічного діяча, передбачають застосування ризик-орієнтованого підходу під час визначення обсягу та тривалості заходів фінансового моніторингу, які необхідно вживати стосовно таких діячів.

Також законопроєктом передбачається:

  • встановлення штрафу суб'єктам первинного фінансового моніторингу у розмірі до 100 тис. неоподаткованих мінімумів (1,7 млн. грн.) за неналежне застосування ризик-орієнтованого підходу до PEPа тобто за зловживання с жорстким фінмоніторингом по відношенню до PEP - присвоєння не обґрунтованого рівня ризику, безпідставна відмова від проведення фінансових операцій;

  • обов'язок національного PEP протягом виконання та 12 місяців після припинення виконання ним публічних функцій повідомляти банку на його запит про виконання (припинення виконання) таких функцій;

  • додаткові заходи фінансового моніторингу до PEP (встановлення джерел статків особи та коштів для її операцій) не вживаються, якщо одночасно:

- з часу припинення виконання визначних публічних функцій пройшло більше 12 місяців;

- фінансові операції такої особи протягом цього часу становили низький ризик;

- така особа не несе ризик, властивий PEP;

- суб'єкт первинного фінансового моніторингу повідомив про це Держфінмоніторингу.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини