Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Хто підпадає під категорію PEP та як зміниться фінмоніторинг таких осіб

Реклама

Верховна Рада на засіданні 17 жовтня прийняла в цілому Закон про посилення фінансового моніторингу PEP (проєкт № 9269-д).

Прийняття цього законопроекту було однією з умов вступу України до Європейського Союзу та отримання фінансової допомоги від МВФ, пояснили в Міністерстві фінансів.

Зокрема, відповідно до стандартів ЄС та FATF під час визначення статусу публічного діяча не слід встановлювати проміжок часу, після завершення якого особа має бути автоматично позбавлена такого статусу. Норми прийнятого закону окрім скасування трирічного обмеження для статусу публічного діяча, передбачають також застосування ризик-орієнтованого підходу під час визначення обсягу та тривалості заходів фінансового моніторингу, які необхідно вживати стосовно таких діячів.

Хто саме тепер відноситься до категорії PEP?

У Законі про фінмоніторинг вказано, що політично значущі особи - фізичні особи, які є національними, іноземними публічними діячами та діячами, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях.

До національних публічних діячів віднесено наступні категорії:

  • Президент України, Прем'єр-міністр України, члени Кабінету Міністрів України та їх заступники;

  • керівник постійно діючого допоміжного органу, утвореного Президентом України, його заступники;

  • керівник та заступники керівника Державного управління справами;

  • керівники апаратів (секретаріатів) державних органів, що не є державними службовцями, посади яких належать до категорії "А";

  • Секретар та заступники Секретаря Ради національної безпеки і оборони України;

  • народні депутати України;

  • Голова та члени Правління Національного банку України, члени Ради Національного банку України;

  • голови та судді Конституційного Суду України, Верховного Суду, вищих спеціалізованих судів;

  • члени Вищої ради правосуддя, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, члени Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів;

  • Генеральний прокурор та його заступники;

  • Голова Служби безпеки України та його заступники;

  • Директор Національного антикорупційного бюро України та його заступники;

  • Директор Державного бюро розслідувань та його заступники;

  • Директор Бюро економічної безпеки України та його заступники;

  • Голова та члени Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Голова та члени Антимонопольного комітету України, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції та його заступники, Голова та члени Рахункової палати, Голова та члени Центральної виборчої комісії, голови та члени інших державних колегіальних органів;

  • надзвичайні і повноважні посли;

  • начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України, командувачі Сухопутних військ Збройних Сил України, Повітряних Сил Збройних Сил України, Військово-Морських Сил Збройних Сил України;

  • державні службовці, посади яких належать до категорії "А";

  • керівники органів прокуратури, керівники обласних територіальних органів Служби безпеки України, голови та судді апеляційних судів;

  • керівники адміністративних, управлінських чи наглядових органів державних та казенних підприємств, господарських товариств, державна частка у статутному капіталі яких прямо чи опосередковано перевищує 50 відсотків;

  • члени керівних органів політичних партій.

До іноземних публічних діячів відносяться:

  • глава держави, уряду, міністри (заступники);

  • члени парламенту або інших органів, що виконують функції законодавчого органу держави;

  • голови та члени правлінь центральних банків або рахункових палат;

  • члени верховного суду, конституційного суду або інших судових органів, рішення яких не підлягають оскарженню, крім оскарження у зв'язку з винятковими обставинами;

  • надзвичайні та повноважні посли, повірені у справах та керівники центральних органів військового управління;

  • керівники адміністративних, управлінських чи наглядових органів державних підприємств;

  • члени керівних органів політичних партій.

Діячами, які виконують публічні функції в міжнародних організаціях, є:

  • посадові особи міжнародних організацій, які обіймають або обіймали посаду керівника (директора, голови правління або іншу) чи заступника керівника в таких організаціях або виконують чи виконували будь-які інші керівні (визначні публічні) функції на найвищому рівні, в тому числі в міжнародних міждержавних організаціях, члени міжнародних парламентських асамблей, судді та керівні посадові особи міжнародних судів.

Забезпечте систематичний моніторинг законодавства та змін правового поля для вашого бізнесу. З LIGA360 ви не пропустите жодної вимоги від регуляторів - в тому числі нововведень в галузі фінансового моніторингу, податкового чи антимонопольного законодавства. Отримайте повноту інформації для свого бізнесу з LIGA360. 

Хто є особами, пов'язаними з PEP?

У пункті 42 статті 1 Закону вказано, що пов'язаними є фізичні особи, які відповідають хоча б одному з таких критеріїв:

  • відомо, що такі особи мають спільне з політично значущою особою бенефіціарне володіння юридичною особою, трастом або іншим подібним правовим утворенням або мають будь-які інші тісні ділові зв'язки з політично значущими особами;

  • є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, трасту або іншого подібного правового утворення, про які відомо, що вони де-факто були утворені для вигоди політично значущих осіб.

Як зміниться фінансовий моніторинг щодо PEP?

Процедури фінмоніторингу регулюються постановою НБУ № 65. Зокрема, у докуметі визначено додаткові заходи щодо клієнтів, які (КБВ яких) є політично значущими особами, членами їх сімей та особами, пов'язаними з політично значущими особами.  Банки розробляють внутрішні процедури з метою виявлення факту належності потенційного клієнта та клієнта, з яким підтримуються ділові відносини, до категорії PEP.

У червні Нацбанк пом'якшив фінмоніторинг щодо політично значущих осіб. Зокрема, регулятор пом'якшив окремі норми в частині заходів щодо джерел статків (багатства) РЕРs та джерел коштів, пов'язаних з їх фінансовими операціями. Так, підвищено ліміти на обсяги фінансових операцій за всіма рахунками PEPs, відкритими в банку, з 200 тис. грн за квартал до 400 тис. грн за місяць, що є однією з умов для невжиття заходів з установлення джерел статків (багатства) РЕРs.

Як пояснили в НБУ, прийнятий парламентом закон передбачає, що під час установлення ділових відносин із РЕР та їх обслуговування суб'єкти первинного фінмоніторингу будуть зобов'язані застосовувати ризик-орієнтований підхід і нестимуть відповідальність за його неналежне застосування.

За формальний підхід з необґрунтованим установленням високого рівня ризику або безпідставною відмовою в обслуговуванні чи навпаки з ігноруванням належності клієнта до PEP може застосуватися захід впливу:

  • до суб'єктів первинного фінмоніторингу, які не є банками, у вигляді штрафу в розмірі до 1,7 млн грн.  

  • до банків - до 10 млн грн.

У законі також передбачено, що в разі, коли з часу припинення виконання РЕР визначних публічних функцій пройшло більше 12 місяців і суб'єкт первинного фінансового моніторингу переконається в тому, що така особа більше не несе ризику, притаманного РЕР, а також немає інших ризиків, суб'єкт первинного фінансового моніторингу не вживатиме щодо неї, членів її сім'ї та осіб, пов'язаних із нею, певних заходів. Зокрема, щодо отримання дозволу керівництва на встановлення / продовження ділових відносин з РЕР, установлення джерел статків (багатства) та джерел коштів, здійснення поглибленого моніторингу ділових відносин. 

Як пояснив Голова НБУ Андрій Пишний, важливим моментом ухваленого Закону є не тільки оновлення терміну статусу для РЕР, а й запровадження положень, які дадуть змогу мінімізувати проблемні ситуації, що раніше виникали у відносинах банків і клієнтів зі статусом PEP.

"Будьте певні, Національний банк ретельно стежитиме за належним виконанням піднаглядними йому фінансовими установами оновлених вимог та рішуче вживатиме заходи впливу в разі виявлення фактів необґрунтованого дискримінаційного підходу до клієнтів зі статусом PEP.

Ми очікуємо, що результатом ухвалених змін стане посилення ефективності моніторингу ризиків, пов'язаних з PEP, та водночас більш якісна взаємодія фінансових установ з клієнтами, які мають такий статус", - зазначив Пишний.

Національному банку України та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку потрібно протягом трьох місяців з дня опублікування цього Закону:

  • розробити для піднаглядних суб'єктів первинного фінансового моніторингу рекомендації щодо належного застосування ризик-орієнтованого підходу під час обслуговування клієнтів, які є політично значущими особами, членами їх сімей та особами, пов'язаними з політично значущими особами;

  • привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Бізнес не встигає за сучасним ритмом? Автоматизуйте роботу з LIGA360. Моніторте зміни воєнного стану, правові новації, свіжі судові кейси та діяльність ваших контрагентів. Замовте презентацію LIGA360 для своєї компанії прямо сьогодні. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини