Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ буде ретельно стежити за використанням банками ризико-орієнтованого підходу до PEP

Реклама

Ухвалений Верховною Радою Закон про посилення фінансового моніторингу PEP (проєкт № 9269-д) фіксує механізми, які нівелюють формальний підхід банків до фінансового моніторингу PEP та вжиття щодо них непропорційних заходів, заявив Голова НБУ Андрій Пишний.

"НБУ надалі не потерпить підходу, коли найкращий спосіб уникнути клопоту з РЕР, це взагалі відмовити їм в обслуговуванні. Цю чітку позицію я доніс керівникам банків і AML-офіцерам під час останньої зустрічі", - сказав очільник НБУ.

Пишний визнав,що існує не найкращий досвід дуже формального підходу з боку низки банків до обслуговування РЕР, зокрема встановлення всім без винятку необґрунтовано високого рівня ризику. Однак ця ситуація змінюється.

Банки застосовуватимуть ризик-орієнтовний підхід, і вони вже знають, як працювати з ним, оскільки перші рекомендації НБУ надавав ще у 2021 році, а в 2023 році було внесено відповідні зміни нормативно-правових актів регулятора та проведено велику роз'яснювальну роботу з банками.

Крім того, Законом передбачено дуже суттєві штрафи, якщо фінустанови відмовлятимуться застосовувати ризик-орієнтовний підхід:

  • 1,7 млн грн для небанківських установ.

  • до 10 млн грн для банків.

Голова НБУ запевнив, за наявності підстав, ці заходи впливу будуть застосовані.

Також він наголосив, що інформацію про те, що відтепер до усіх РЕР довічно застосуватиметься посилений фінмоніторинг, а кожну трансакцію доведеться пояснювати та підтверджувати, не відповідає дійсності: "Почнемо з того, що фінмоніторинг здійснюється до усіх клієнтів банків . Це стандарт, який має виконуватися. Крім того, PEP (як і іншим клієнтам) може бути присвоєний і низький, і середній, і високий рівень ризику. Апріорі високий рівень ризику призначається тільки іноземним РЕР. Навіть якщо до вас застосовуються посилені процедури фінмоніторингу, це НЕ означає, що вони є безстроковими".

Закон передбачає, що через 12 місяців після того, як РЕР перестав виконувати визначні публічні функції і банк впевнився, що ризиків, властивих РЕР, немає (рівень впливу, обсяг повноважень у минулому, зв'язок між минулими та чинним повноваженнями), його операції є зрозумілими, застосовуватимуться звичайні процедури фінмоніторингу як до будь-якого іншого клієнта.

Дізнавайтеся повну інформацію про контрагентів і фізосіб, з якими плануєте працювати.  ІТ-платформа LIGA360 відобразить дані з ЄДР, фінансовий та податковий стан на 6,8 млн компаній та ФОП. А ще тут є дані з державних реєстрів про всіх громадян України. Замовте презентацію LIGA360 та дізнатеся, як бути впевненими у бізнес-зв'язках.

Читайте також:

Хто підпадає під категорію PEP та як зміниться фінмоніторинг таких осіб

В НБУ пояснили, як зміниться підхід до обслуговування PEP у фінустановах

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини