Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Після запровадження "податку на Google" Держбюджет додатково отримав 10,2 млрд грн

Реклама

За час дії норми Податкового кодексу, якою запроваджено т.з. «податок на Google», платниками ПДВ зареєструвалися 98 нерезидентів-надавачів цифрових послуг, які до Держбюджету сплатили еквівалент 10,2 млрд грн. Про це повідомив голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Так, зокрема у 2022 році до Держбюджету надійшло 4,3 млрд. грн, а у 2023 році (станом на 01.10.2023) - 5,9 млрд. гривень.

За словами Гетманцева, залученню гігантів цифрової індустрії до оподаткування в Україні передувала кропітка індивідуальна робота, роз'яснення положень законодавства, які співпадають з Європейськими та світовими практиками.

Наразі, найбільшими платниками ПДВ з цифрових послуг є Google, Google Play та Netflix, обсяги сплати яких демонструють позитивну динаміку. Їхні платежі в липні-вересні поточного року зросли (в іноземній валюті) в порівнянні з квітнем-червнем на 5 відсотків та склали 21 млн євро.

Зокрема, Fenix International Limited, надавач послуг індустрії розваг для дорослих «OnlyFans», сплатив у цьому році майже 1 млн дол. США ПДВ (у 2022 році - 889,5 тис. дол. США).

Голова Комітету нагадав, шо зараз триває кампанія декларування особами-нерезидентами за ІІІ квартал 2023 року. Вже по 15 поданим на 17 жовтня деклараціям можна прогнозувати істотне зростання нарахувань ПДВ за цифрові послуги. Остаточні підсумки будуть у другій половині листопада 2023 року.

Нагадуємо, 3 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила Закон № 1525-ІХ, яким, зокрема запроваджується оподаткування ПДВ електронних послуг, що постачаються нерезидентами на територію України.

Запропонуйте своїй команді універсальний і зручний інструмент для роботи - рішення LIGA360. Надайте вашим співробітникам - керівникам, юристам, бухгалтерам, HR - усю потрібну інформацію для ухвалення рішень. Дізнавайтеся більше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини