Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як новий закон про PEP вплине на систему фінмоніторингу

23 жовтня 2023, 16:02
1385
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада на засіданні 17 жовтня прийняла в цілому Закон про посилення фінансового моніторингу PEP (проєкт № 9269-д). Нагадаємо, що прийняття цього законопроекту було однією з умов вступу України до ЄС та отримання фінансової допомоги від МВФ.

Олена Савчук, радник ЮФ INTEGRITES, пояснила, як новий закон про PEP може вплинути на систему фінмоніторингу.

Проект закону № 9269-д не змінює глобальну систему фінансового моніторингу в Україні, проте суб'єкти фінансового моніторингу тепер матимуть докладати ще більше зусиль до оцінки своїх "ризикових" клієнтів. Наприклад, тепер сумлінним суб'єктам фінмоніторингу необхідно буде не тільки перевіряти статус PEP на початку роботи, а й періодично взаємодіяти з клієнтами, аби пересвідчитися, чи не перестали вони бути РЕР. Як видно із проєкту закону, за PEP статус зберігатиметься безстроково, тому коло осіб, які підлягатимуть перевірці, розшириться.

На допомогу суб'єктам фінмоніторингу має прийти запроваджений проєктом закону Єдиний державний реєстр національних публічних діячів. Втім, судячи з усього, він міститиме інформацію лише про локальних PEP, тож перевіряти іноземних PEP треба буде, як і раніше, в інших джерелах. Крім цього, доля наповнення реєстру ще підлягає вирішенню, оскільки вже зараз виникають спори щодо того, чи не порушуватиме він законодавство, наприклад, про персональні дані.

Загалом, законодавець зберіг за суб'єктами фінансового моніторингу значну дискрецію у вирішенні питань щодо ризиковості клієнтів, їх бенефіціарних власників та інших пов'язаних осіб. "Ризик-орієнтований підхід" залишатиметься основним принципом здійснення ними перевірок, однак на противагу цьому запроваджено відповідальність за присвоєння необґрунтованого рівня ризику, вжиття непропорційних заходів та безпідставну відмову у здійсненні операцій PEP.

Очікується, що кількість скарг до Держфінмоніторингу та судів на необґрунтовані дії суб'єктів фінансового моніторингу зросте. Найбільш неприємним аспектом є, звичайно, загроза серйозних штрафів за будь-яке необґрунтоване рішення, тож суб'єктам варто зробити аудит ефективності своїх систем моніторингу ризиків та докласти зусиль для усунення прогалин.

Перевіряєте відповідність вимогам регуляторів? Спробуйте LIGA360. У нашій найповнішій базі документів ви зможете знайти усі чинні норми Податкової, Нацбанку та інших держорганів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням. 

Читайте також:

Хто підпадає під категорію PEP та як зміниться фінмоніторинг таких осіб

НБУ буде ретельно стежити за використанням банками ризико-орієнтованого підходу до PEP

В НБУ пояснили, як зміниться підхід до обслуговування PEP у фінустановах

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини