Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нереальність господарських операцій: свіжа судова практика

30 жовтня 2023, 14:45
353
0
Автор:
Реклама

Поки тривають розмови про зняття мораторію на перевірки, не зайвим буде нагадати попередній досвід. Словосполучення "нереальність господарської операції" можна зустріти в багатьох рішеннях, і власне контролери часто ним оперують, затверджуючи податкове повідомлення - рішення. Раніше ми вже розповідали (див. публікацію "Нереальність господарських операцій: судові акценти") про основні правові позиції, а сьогодні мова піде про актуальні останні рішення касаційної інстанції.

Про нереальність господарських операцій

Правовідносини контрагента з третіми особами в ланцюгах постачання, з якими платник не вступав у господарські відносини, за відсутності інших об'єктивних та підтверджених даних про порушення податкового законодавства, не можуть бути самостійною та достатньою підставою для висновку про нереальність господарських взаємовідносин із безпосередніми контрагентами. Лише наявність або відсутність окремих документів так само, як і деякі помилки в оформленні, не є підставою для висновків про відсутність господарської операції, якщо з інших даних вбачається існування фактичного руху активів або зміни у власному капіталі чи зобов'язаннях платника у зв'язку з провадженням господарської діяльності.

Більше 100 млн судових рішень є у LIGA360. Користуйся 35 фільтрами для пошуку й аналізу, швидко переглянь резулятивну частину, отримуй ланцюжки історії справи й подібні рішення. Обери вигідний тариф LIGA360 прямо зараз. 

Обставини справи (Постанова КАС ВС від 01.02.2023 р. № 300/1753/21)

Під час проведення перевірки встановлено відсутність необхідних документів для підтвердження здійснення господарських операцій, обрив у ланцюгу постачання товарів і послуг контрагентів платника та наявність кримінальних проваджень, у яких згадуються ці контрагенти. Платник стверджував, що непідтвердження постачань по ланцюгу до товаровиробника не може бути підставою для позбавлення платника права на формування податкового кредиту, всі фінансово-господарські операції з контрагентами відповідають меті діяльності підприємства, а надані під час перевірки документи підтверджують здійснення господарських операцій.

Івано-Франківський окружний адміністративний суд рішенням, залишеним без змін постановою Восьмого апеляційного адміністративного суду, частково задовольнив позов. Суди попередніх інстанцій дійшли висновку, що:

- операції із суб'єктами господарювання підтверджуються належними документами первинного бухгалтерського та податкового обліку;

- види економічної діяльності контрагентів платника дозволяють здійснювати такі операції;

- наявна ділова мета;

- отримані товари, роботи та послуги були використані в господарській діяльності й отримано прибуток.

Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення - без змін.

Оцінка суду

Правовідносини контрагента з третіми особами (у ланцюгах постачання), з якими платник не вступав у господарські відносини, самі собою не можуть бути самостійною та достатньою підставою для висновку про нереальність господарських взаємовідносин платника з його безпосередніми контрагентами в разі відсутності інших об'єктивних і підтверджених даних про порушення платником податкового законодавства.

Невиконання контрагентом свого зобов'язання зі сплати податку до бюджету є підставою для відповідальності та зумовлює негативні наслідки саме щодо цієї особи. Зазначена обставина не є підставою для позбавлення платника права на формування кредиту з податку на додану вартість, якщо платник має всі документальні підтвердження розміру свого податкового кредиту та виконав усі встановлені законом умови щодо включення до складу податкового кредиту сум податку, сплачених у ціні придбаних товарів/робіт/послуг.

Детальніше про принцип індивідуальної відповідальності платника податків, підтвердження нереальності господарських операцій, індивідуальну відповідальність платника податків та інші актуальні останні рішення касаційної інстанції - читайте у повному матеріалі за посиланням

Як впорядкувати договірну роботу в компанії? Допоможе CONTRACTUM у LIGA360. Система об'єднала в собі усі інструменти для створення договору, систематизованого зберігання та контролю виконання зобов'язань. Більше про можливості CONTRACTUM у LIGA360 за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини