Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кількість компаній, які відновили повноцінну роботу, продовжує збільшуватись - дослідження ЕВА

Реклама

У жовтні 2023 року 77% компаній працюють в повному обсязі. У серпні поточного року повноцінно працювали 69%, а рік тому - 44% компаній. Про це свідчать результати щоквартального опитування «Бізнес в умовах війни», проведеного Європейською Бізнес Асоціацією серед своїх членів.

Кількість компаній, що у повному обсязі виконують свої зобов'язання щодо виплати заробітних плат залишалась стабільно високою у 2023 році, збільшившись з 89% на початку року до поточних 93%. При цьому 14% виплачують співробітникам бонуси чи авансові виплати. Кількість підприємств, що скорочують заробітні плати співробітникам чи звільняють персонал, залишалась на низькому рівні протягом усього року і наразі складає 5% та 3% відповідно.

Стабільною залишається підтримка бізнесом Збройних Сил України та гуманітарних ініціатив. Також зростає кількість компаній, що підтримують власних співробітників у лавах ЗСУ - наразі таких 66% порівняно з 61% у серпні та 57% рік тому.

У половини опитаних компаній (53%) кількість працівників у лавах ЗСУ становить до 10% від загальної кількості військовозобов'язаних. У 25% кількість мобілізованих сягає 10-20%, у 5% - 20-30%. При цьому у 45% компаній серед мобілізованих або добровольців є критичні для роботи підприємства спеціалісти, зокрема інженери, ІТ фахівці, спеціалісти з логістики, електрики, механіки, оператори, керівники.

Протягом 2023 року залишається стабільним стан фінансової стійкості компаній. Наразі 48% опитаних компаній мають фінансову «подушку» на період більше року, 11% - на рік, 28% - на пів року, і 3% - на кілька місяців. Тільки у 2% бізнесів відсутні будь-які фінансові резерви.

Для 39% респондентів втрати їхнього бізнесу від війни наприкінці 2023 року складають до $1 млн. Інші 32% повідомляють про втрати в діапазоні $1-10 млн, і 14% - про втрати більше $10 млн. Майже половина, а саме 46% компаній повідомляють про безпосередні втрати від бойових дій, при цьому у 22% компаній залишаються активи на окупованих територіях. Здебільшого це офісні та складські приміщення, філіали, виробничі потужності та обладнання, земля, товари, автомобілі та спецтехніка.

Для підтримки роботи компаній та їхнього подальшого розвитку надзвичайно важливою умовою є доступне страхування військових ризиків. Так, 53% компаній повідомили, що програми страхування військових/політичних ризиків наразі є для них актуальними, хоча до повномасштабного вторгнення тільки 7% користувались такими програмами. Для 39% компаній вони залишаться актуальними і після завершення війни. Зокрема, до актуальних потреб компанії відносять страхування активів (майно, склади та товар, обладнання, нерухомість, виробництво, дебіторська заборгованість), нових інвестицій, життя, логістики, ланцюжків поставок.

Довідково:

Опитування проводилося з 11 до 27 жовтня 2023 року, участь у ньому взяли 87 топ-менеджерів членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

LIGA360 - єдине джерело інформації для всієї компанії. Дашборд ключових медіа та конкурентних показників, бізнес-новини й аналітика та управління ризиками. Замов прямо зараз.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини