Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Уряді працюють над залученням фінансування для страхування військових ризиків інвесторів

Реклама

Україна продовжує вести переговори з партнерами по залученню додаткового фінансування для страхування військових ризиків інвесторів, повідомили в Мінекономіки.

Зокрема, Міністр економіки Юлія Свириденко розповіла про досягнуті домовленості з Багатостороннім агентством гарантій інвестицій (MIGA) про створення робочої групи для пришвидшення та оптимізації процесу страхування інвесторів.

За її словами, останнім часом відбувся значний прогрес у розширенні страхового покриття для бізнесу. MIGA нещодавно затвердила десятирічний пакет страхування вартістю 9,1 мільйона доларів США для проекту індустріального парку М10 у Львівській області України. Ця страхова угода частково фінансується країнами-донорами через Цільовий трастовий фонд підтримки реконструкції та економічного розвитку України (SURE), під наглядом MIGA.

«Вкрай важливо змінити сприйняття України як суцільної зони високого ризику. Одне з потенційних рішень передбачає створення спеціального трастового фонду, спрямованого на започаткування всесвітнього страхування та перестрахування військових ризиків. Цим фондом могли б спільно керувати уряди країн-партнерів у співпраці з Україною», - зазначила Юлія Свириденко.

Крім того, є домовленості з американською корпорацією з фінансування міжнародного розвитку (DFC) про направлення спецпредставника в Україну, щоб пришвидшити отримання страхування інвесторами.

Наразі DFC проявляє інтерес до фінансування та страхування у ключових секторах економіки, зокрема проектів в сфері енергетики.

Загалом DFC вже підтримала низку проектів в Україні на суму 400 млн доларів, зокрема:

  • було виділено 250 мільйонів доларів США для підтримки зусиль українських птахівників і виробників зерна щодо пом'якшення наслідків війни росії проти України. 

  • укладення двох окремих угод на загальну суму 60 мільйонів доларів США з українськими банками щодо мобілізації капіталу для сталої підтримки малого та середнього бізнесу шляхом полегшення їхнього доступу до фінансування в Україні. 

  • четвертий проект стосується гарантій у розмірі 50 мільйонів доларів США, які надаються для Глобальної програми фінансування торгівлі Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка розширила доступ українських банків до фінансування міжнародної торгівлі.

  • DFC також оголосила, що надає 25 мільйонів доларів США страхування від політичних ризиків для Superhumans Center, некомерційного центру, який працює у сфері протезування та реабілітації людей, поранених під час війни в Україні.

«До кінця року DFC обіцяє розпочати фінансування ще декількох важливих проектів. Також корпорація планує направити в Україну спецпредставника, щоб пришвидшити та полегшити страхування і фінансування інвестиційних проектів. Він консультуватиме як український, так і міжнародний бізнес щодо співпраці із DFC.  Ми сподіваємося, що намір корпорації мобілізувати 1 млрд доларів США інвестицій в Україну дуже скоро призведе до реалізації нових проектів, в тому числі стороною яких можуть бути державні компанії», - резюмувала Юлія Свириденко.

Спробуйте рішення для комплаєнс-контролю в Україні. LIGA360 надає повноту інформації для AML/KYC перевірок та процедури due dilligence. Верифікуйте контрагентів, оцінюйте санкційні та корупційні ризики щодо них. Замовте за посиланням. 

Читайте також: MIGA та DFC близькі до фіналізації ще шести українських проєктів щодо страхування військових ризиків

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини