Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Понад 20% від експорту зерна здійснюють ризикові підприємства - БЕБ

Реклама

Бюро економічної безпеки виявило, що за 9 місяців ризикові підприємства експортували зернові невідомого походження на 133,9 млрд грн., тобто понад 20% від загальної кількості. Про це повідомляє пресслужба БЕБ,

В Бюро зазначають, що одним з найпоширеніших методів «чорного» експорту зерна є використання ризикових підприємств, які заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку.

Тобто аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, що зазвичай оформлені на підставних осіб та не займаються постійною господарською діяльністю.

Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників.

Після вивезення зерна за кордон, його перепродають кілька разів і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. В результаті валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

Як правило, кінцевим покупцем зерна є компанія-нерезидент, яка передає кошти за товар іншому нерезиденту, пов'язаному з українським експортером.

Також існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад, у Китаї та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит.

Перевіряйте компанії, приватних підприємців та фізосіб у LIGA360. Система відобразить офіційні дані з держреєстрів: реквізити, судові справи, фінансовий і податковий стан. Дізнайтеся як мінімізувати ризики для бізнесу, замовивши презентацію.

За результатами аналізу експортних операцій БЕБ створило 43 аналітичні продукти та довідки та направило до ДМС майже 4,5 тисячі доручень щодо ініціювання огляду (переогляду) вантажів.

В рамках 22 кримінальних проваджень повідомлено про підозру 12 посадовим особам «ризикових» підприємств-експортерів зерна за вчинення злочинів, передбачених статтями 212 та 205-1 ККУ, проведено 71 обшук, скеровано до суду 12 кримінальних проваджень. Судами винесено 8 обвинувальних актів.

З метою запобігання таким незаконним схемам, Бюро підготувало пропозиції Уряду з питань регулювання експорту сільськогосподарської продукції.

Так, для зменшення ризиків неповернення валютної виручки, несплати податків та ефективного запровадження режиму експортного забезпечення пропонується:

  • скоротити граничні терміни розрахунків (повернення виручки) до 60-90 днів;

  • удосконалити Порядок заповнення митних декларацій;

  • доповнити перелік підстав для відмови у митному оформленні зернових сумнівного походження;

  • розширити перелік товарів, щодо яких застосовується режим експортного забезпечення;

  • створити відкриті реєстри сертифікатів та експортерів сільськогосподарської продукції.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Не пропустіть головних знижок року - скористайтесь спецпропозицією Legal Friday від LIGA ZAKON. Заповніть заявку до 17 листопада, щоб дізнатися умови першими.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини