Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верифікація клієнтів під час внесення готівки через термінали: роз'яснення з питань фінмоніторингу від НБУ

Реклама

Національний банк надав роз'яснення з питань фінансового моніторингу щодо верифікації платників під час здійснення операцій із внесення готівки через програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі - ПТКС) для переказу коштів.

Варто звернути увагу, що частина п'ята статті 14 Закону про фінмоніторинг визначає випадки, у яких суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає фінансові платіжні послуги платнику (ініціатору), може не здійснювати верифікацію платника. Зазначені виключення не поширюються на випадки, коли, зокрема, суб'єкт первинного фінансового моніторингу, що надає фінансові платіжні послуги платнику (ініціатору), отримує від платника (ініціатора) кошти в готівковій формі.

Водночас згідно з частиною дев'ятнадцятою статті 14 Закону вимоги цієї статті не поширюються на випадки здійснення, зокрема, платіжної операції готівкою в межах України на суму, що не перевищує 5 тисяч гривень, за відсутності ознак пов'язаності такої фінансової операції з іншими фінансовими операціями, що в сумі перевищують 5 тисяч гривень.

Отже, під час верифікації платника (ініціатора) банк, установа як суб'єкти первинного фінансового моніторингу зобов'язані здійснювати верифікацію фізичної особи під час проведення операцій із внесення готівки через ПТКС для переказу коштів у частині таких даних:

1) прізвище, ім'я та по батькові (за наявності);

унікальний обліковий номер фінансової операції, який дає змогу здійснити відстеження операції;

2) місце проживання (або місце перебування в Україні фізичної особи - резидента чи місце тимчасового перебування фізичної особи - нерезидента)

або

номер та серія (за наявності) паспорта громадянина України (або іншого документа, що посвідчує особу та відповідно до законодавства України може використовуватися на території України для укладення правочинів),

або

реєстраційний номер облікової картки платника податків,

або

дата і місце народження.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням 

Порядок здійснення належної перевірки клієнта, а також порядок ідентифікації, верифікації клієнта (представника клієнта) визначені в Положенні про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 19.05.2020 № 65, та Положенні про здійснення установами фінансового моніторингу, затвердженому постановою Правління Національного банку України від 28.07.2020 № 107.

Порядок ідентифікації, верифікації клієнта (представника клієнта) наведений у додатках 2 до Положень № 65 та № 107. Зазначений порядок містить, зокрема, спрощені способи верифікації клієнта, які банк, установа можуть використовувати.

Порядок використання банками, установами інструменту покладання (інформації щодо належної перевірки клієнта, отриманої від третьої сторони) під час здійснення належної перевірки клієнта (у тому числі ідентифікації та верифікації) визначений у додатку 11 до Положення № 65 та додатку 10 до Положення № 107.

Банк, установа можуть використовувати інструмент покладання, зокрема, під час здійснення платниками операцій з поповнення рахунків готівкою через ПТКС (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів для підтвердження факту, що платник є отримувачем та власником електронного платіжного засобу, із використанням зчитувача ПТКС). В НБУ вважають, що умови та порядок взаємодії (у тому числі технологічної) банку, установи під час передавання/отримання відповідної інформації доцільно визначити в договорі з третьою стороною.

Банк, установа завжди несуть відповідальність за здійснення належної перевірки клієнта, незважаючи на використання/невикористання ним (нею) інструменту покладання під час здійснення належної перевірки.

В НБУ підкреслили, що банки та небанківські фінансові установи зобов'язані розробити та затвердити внутрішні документи з метою виконання вимог законодавства України у сфері фінмоніторингу, які повинні містити дієві ризик-орієнтовані процедури, порядки, достатні для належної організації та функціонування внутршньобанківської системи фінмонторингу.

Такі внутрішні документи мають містити, зокрема, порядок використання інструменту покладання в разі прийняття банком, установою рішення використовувати цей інструмент.

Також наголошується, що відповідно до підпункту 7 пункту 10 додатка 16 до Положення № 65 та підпункту 7 пункту 10 додатка 15 до Положення № 107 банк, установа у своїх внутрішніх документах з питань фінмоніторингу мають визначити порядок виявлення та випадки, у яких платник/отримувач, який регулярно ініціює/отримує перекази коштів без відкриття рахунку, уважатиметься банком, установою таким, який підтримує з ним ділові відносини та щодо якого необхідно здійснити заходи належної перевірки в порядку, передбаченому в додатку 1 до Положення № 65, додатку 1 до Положення № 107.

Банки та установи мають забезпечувати актуальність внутрішніх документів з питань фінмоніторингу, ураховуючи зміни до законодавства України та події, що можуть вплинути на ризики банку, установи. Банки та установи оновлюють внутрішні документи на постійній основі, але не пізніше трьох місяців після змін.

Читайте також:

ФОП: фінмоніторинг переказів та оплат

Фінансовий моніторинг під час війни: адміністративна та кримінальна відповідальність СПФМ

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини