Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зареєстровано альтернативний законопроєкт про оподаткування криптовалют в Україні

Реклама

Нещодавно у Раді зареєстрували проєкт № 10225, який пропонує легалізувати ринок криптовалют та визначити правила їх оподаткування в Україні.

У Мінцифри повідомоли про реєстрацію альтернативного проєкту № 10225-1, який має створити ефективний ринок віртуальних активів в Україні та встановити правила оподаткування операцій з новим класом активів.

Що пропонує законопроєкт?

  • синхронізовану з МіСА класифікацію віртуальних активів та видів діяльності постачальників послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів, що потребують авторизації.

  • визначає регуляторів ринку віртуальних активів: Мінцифри та НБУ, а також їхні повноваження;

  • встановлює порядки здійснення публічної пропозиції віртуальних активів та авторизації постачальників послуг, пов'язаних з оборотом віртуальних активів;

  • передбачається впровадження Державного реєстру постачальників послуг, пов'язаних з оборотом віртуальних активів та віртуальних активів, що пропонуються публічно;

  • встановлюється відповідальність у вигляді фінансових санкцій для постачальників послуг, пов'язаних з оборотом віртуальних активів за порушення законодавства при наданні послуг.

В частині внесення змін до Податкового кодексу України пропонується:

  • оподаткування податком на прибуток підприємств операцій з віртуальними активами;

  • запровадження механізму оподаткування ПДФО доходів, отриманих фізичними особами від операцій з віртуальними активами;

  • встановлюється, що не є об'єктом оподаткування ПДВ операції з віртуальними активами (крім операцій з окремим видом віртуальних активів (службовими токенами).

Зокрема, тимчасово, протягом трьох перших звітних років від дати набуття чинності цим Законом для інвестиційного прибутку від операцій з віртуальними активами застосовуються ставки податку на доходи фізичних осіб - 5%, а протягом наступних п'яти звітних років - 9%.

Право на ставки, передбачені цим пунктом, матимуть ті платники ПДФО, сума інвестиційного прибутку від операцій з віртуальними активами яких не перевищує 7 млн. грн. протягом одного звітного року.

Legal Solution - аналіз законодавства й практика правозастосування для кожного фахівця. Знайдіть нормативні документи, досліджуйте правові питання та звіряйтеся з експертами. Дізнайтеся більше переваг за посиланням 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини