Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бізнес не підтримує нововведення щодо регулювання експорту зерна

Реклама

21 листопада Верховна Рада підтримала за основу законопроєкти про боротьбу з “чорним” експортом зерна.

Йдеться про проєкти законів № 10168-2 та № 10169-2, які пропонують запровадити механізми для мінімізації можливості для зловживань при експорті аграрної продукції.

Європейська Бізнес Асоціація повідомляє, що бізнес проаналізував вище зазначені законопроєкти та вважає, що механізми,  закладені в основу документів матимуть діаметрально протилежні наслідки. Так, законопроєкт №10168-2 фактично запроваджує не прозорий, складний і ручний механізм допуску учасників ринку до експорту аграрної продукції, що є не допустимим в країні, яка задекларувала курс боротьби з корупцією. Крім того, пропонується змінити порядок відшкодування податку на додану вартість, що фактично поверне країну на десятки років назад, коли відшкодування ПДВ було не прогнозованим та не передбачуваним процесом, що, у свою чергу, відштовхне міжнародних інвесторів. 

Бізнес вважає, що прийняття відповідних змін не призведе до очікуваних результатів, а потенційно може обумовити ускладнення та несприятливі ринкові умови, що матимуть негативний вплив на всю галузь особливо в теперішніх умовах, зважаючи на критичну необхідність максимального забезпечення зернового експорту проте значно обмежений через воєнні дії з боку російської федерації.

Аграрний бізнес потребує комплексного захисту. Рішення LIGA360 - ваш надійний помічник для вчасного реагування на рейдерські атаки, суперечливі законодавчі зміни та зміни контрагентів. Подробиці за посиланням.

Проєктами №10168-2 та №10169-2 пропонується встановити новий порядок відшкодування ПДВ, а саме, повернення бюджетного відкодування у відсотковому співвідношенні від отриманої валютної виручки. Такі правила суттєво затримують бюджетне відшкодування ПДВ, що, в свою чергу, призводить до відволікання оборотного капіталу, який є критично важливим для усіх учасників аграрного ринку, які відшкодовують ПДВ.

Відслідкувати, який саме товар був експортований та за яким саме товаром отримана валютна виручка - на практиці неможливо. Це пояснюється тим, що агропродукція є продукцією з родовими ознаками, яка зберігається та відвантажується насипом, а не окремими відокремленими у розрізі податкових накладних партіями. Це створює можливість для контролюючого органу відмовляти у відшкодуванні ПДВ фактично без практичної можливості платником податку довести законність заявленого до відшкодування ПДВ. Це породжує додаткову небезпеку для переробників аграрної продукції, оскільки зобов'язує їх доводити, що вивезена олія, шрот, лушпиння, за експорт яких повернуто валютну виручку, вироблено саме з конкретної партії олійних культур, що не можливо зробити достеменно з урахуванням родових ознак зерна, продуктів переробки та особливостей переробного процесу. Відповідно відшкодування ПДВ за результатами експорту олії, шроту, лушпиння може стати дискреційним рішенням податкового органу і  може породжувати нескінченні, довготриваючі судові спори, які відстрочуватимуть повернення ПДВ і вимиватимуть обігові кошти.

Крім того, проєктом Закону №10169-2  встановлюється експортне мито у розмірі 10% на товари, за якими експортер не зареєстрував експортну податкову накладну. Це може спонукати контролюючий орган до свідомого затягування процесу реєстрації та/або безпідставного зупинення реєстрації податкової накладної задля схиляння експортера до сплати експортного мита.

Асоціація звертається до Уряду та законотворців з проханням підходити обдумано до процесу законодавчих змін в частині експорту аграрної продукції, приймаючи зважені, а не поспішні, суперечливі та ризикові рішення.  Так, нещодавно КМУ було запроваджено процедуру верифікації суб'єктів агропромислового комплексу, яка переслідує ті самі цілі, що і  вищезазначені законопроєкти. Крім того, на рівні різних державних органів посилено контроль за поверненням валютної виручки в Україну. Тому, компанії-члени ЕВА пропонують дати можливість повноцінно попрацювати вже наявним новим процедурам, інструментам та за досвідом їх роботи напрацювати разом з бізнесом і КМУ законодавчі пропозиції щодо вдосконалення, поширення, поглиблення дії цих інструментів контролю.

Захисти нерухомість та землю компанії. Сервіс SMS-Маяк сповістить про незаконні реєстраційні дії щодо майна компанії. Замов за посиланням. 

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини