Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як убезпечити себе від участі у потенційно скандальних тендерах?

23 листопада 2023, 10:21
181
0
Автор:
Реклама

Напередодні міжнародної конференції з державних закупівель ми дізналися думку наших спікерів щодо найактуальніших питань, які будуть обговорюватись на події.

Борис Гладкоскок, керівник B2G в YASNO

На які нюанси слід звертати увагу компаніям, щоб убезпечити себе від участі у потенційно скандальних тендерах, або торгах з корупційними ризиками?

Б.Г.: Щодо тендерів, які можуть бути потенційно скандальними або з корупційними ризиками, варто звернути увагу, по-перше, на розмір очікуваної вартості. Вона може бути або значно завищена або занижена в порівнянні з ринковими цінами. При заниженні є великий ризик того, що замовник вже попередньо передбачає постачання так званого “повітря”, або не повного переліку товарів, або товару, значно відмінного від зазначеного в технічному завданні, або передбачає майбутнє підвищення ціни, з сумнівним обґрунтуванням. Розрахунок «корупціонерів» в даному випадку націлений на зниження рівня конкурентності у процедурі за рахунок економічної непривабливості, при всій прозорості вимог тендерної документації. Щодо завищеної вартості - це теж є найперший маячок. Тендери із завищеними очікуваними вартостями часто містять у собі специфічний вимоги, нехарактерні для даної групи товарів та ринку постачальників.

Окремо, але з великою долею сумнівів, треба звертати увагу на найпростіші інструменти обмеження конкуренції: тендерні та договірні забезпечення, надмірні терміни постоплат, надмірні штрафні санкції/гарантійні зобов'язання, надшвидкі терміни постачання тощо.

Які ще ознаки можуть свідчити про потенційну корупційну складову тендеру?

Б.Г.: Прихильники «брудних грошей» при закупівлі товарів з великим еквівалентним потенціалом найчастіше маніпулюють за рахунок так званих особливих кваліфікаційних вимог та способу їх підтвердження. Як один з прикладів - розширені вимоги до аналогічних договорів. Це можуть бути певні обмеження щодо періодів їх укладання/виконання, грошових обсягів таких договорів, форми власності замовників, кількості таких договорів, тощо. Теж саме стосується й інших пунктів ст. 16 - за наявності розвиненої фантазії перелік вимог можна продовжувати безкінечно. Практика АМКУ щодо вимог таких фантазерів доволі обширна, тому вивчайте прецеденти, оперуйте ними, доводьте дискримінацію та перемагайте).

А як щодо процедур зі складною технічною складовою?

Б.Г.: Тут поле для творчості значно ширше, ризики стикнутись з «проданим» до аукціону тендером більші. Але стикаючись із процедурою зі складним технічним завданням не варто забувати, що деякі замовники дійсно розуміються на товарі, не хочуть отримувати еквіваленти гірші за очікування, та врешті-решт детально обумовлюють правила гри ще на березі. Залучайте до аналізу таких процедур фахівців з високою технічною експертизою - це одна з запорук вашого успіху.

Що б ви порекомендували тим компаніям, які не хочуть ставати об'єктом подібних маніпуляцій?

Б.Г.: Найголовніше - аналізуйте, чим більше тим краще. Ознак для аналізу забагато не буває. Вивчайте попередній досвід Замовника в аналогічних закупівлях - рівень конкурентності, стан виконання, учасників та переможців, рівень їх афілійованості, попередні вимоги та їх відмінності від поточних. «Диявол ховається в деталях» - приділяйте їм належну увагу!

Детальніше про ці та інші аспекти публічних закупівель ми будемо говорити на міжнародній конференції “Публічні закупівлі: актуальні виклики та прозорі рішення” вже цієї суботи, 25 листопада.

Читайте також:

Зловживання під час держзакупівель: як Prozorro та інші майданчики можуть реагувати на скандальні та резонансні закупівлі?

Ризики під час закупівель: чи існує "чорний список" порушників тендерних процедур?

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини