Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Публічні закупівлі: актуальні виклики та прозорі рішення - ключові тези Міжнародної конференції

27 листопада 2023, 13:10
487
0
Автор:
Реклама

25 листопада 2023 року відбулася міжнародна конференція "Публічні закупівлі: актуальні виклики та прозорі рішення. Відкритий діалог між владою та бізнесом". Дискусія про державні закупівлі зібрала повну залу гостей зі всієї країни. Організаторами конференції виступили юридична компанія Juscutum та LIGA ZAKON.

Протягом дня 17 представників держави та бізнесу обговорювали дієві кроки та рішення, які зроблять процес закупівель більш легким, прозорим та без корупційної складової. В дискусіях брали участь представники Мінекономіки, Prozorro, CIPE, Офісу генерального прокурора, YASNO, SmartTender, Нацбанку, Juscutum, LIGA ZAKON та інших компаній.

Конференцію розпочала CEO Juscutum, Ірина Біляєва. Ірина наголосила на тому, що попри ту реальність, в якій ми всі зараз змушені жити, Україна має продовжувати свою боротьбу та розвиток. Публічні закупівлі мають потенціал не тільки для підтримки існуючих бізнесів, але й для стимулювання зростання нових. І, на її думку, механізм проведення закупівель має бути одним із ключових елементів підвищення ефективності державної економічної політики. Вона зробила акцент на тому, що цей процес повинен базуватися на засадах добросовісної конкуренції, відкритості та прозорості, а оцінки тендерних пропозицій мають бути об'єктивними та неупередженими. У підсумку Ірина підкреслила, що головна місія полягає у створенні умов, у яких не буде прояву корупції у сфері державних закупівель. Адже в цей критичний час, ефективний та прозорий підхід може слугувати драйвером відновлення та розвитку нашої країни.

В першій частині Конференції учасники обговорювали важливі процедурні аспекти в публічних закупівлях.

Наталія Шимко, заступник генерального директора прозоро Prozorro, зазначила, що українському суспільству зараз надзвичайно важливо знати, як витрачаються публічні кошти. Так, майже 80% закупівель Міноборони вже йдуть через Prozorro. Відкритість закупівель також дозволяє вчасно зупинити закупівлі в суспільно-резонансних кейсах: для прикладу, коли Рівненська АЕС оголосила тендер на закупівлю партії пива для свого кафе. Prozorro планує і надалі вдосконалювати систему, тож вже найближчим часом з'явиться новий функціонал для зазначення обґрунтування закупівлі, що дозволить пояснити мету її проведення та наприклад, причини, що не дозволяють обійтись без неї.

У будь-якій з трьох категорій: закупівля товарів, послуг і робіт існують певні можливості для зловживань або порушень у тендерах. Важливо, щоб такі закупівлі відбувались в максимально прозорий спосіб. Щоб громадськість, бізнес та контролюючі органи могли виявити такі зловживання та вчасно відреагувати. Водночас, чим складніший предмет закупівлі, тим важче провести аналіз і виявити порушення. Втім, чим більш прозорі регламенти закупівель, тим простіше виявити зловживання чи порушення. Ресурси нашої економіки наразі дуже обмежені, тому кожна копійка має витрачатися з розумом.

Андрій Телюпа, директор департаменту закупівель Національного банку України, наголосив, що тендери мають бути прозорими та ефективними. Нацбанк повертає всі свої закупівлі в Prozorro: всі закупівлі від 10 000 грн. здійснюються через Prozorro. Він також зауважив про важливість ґрунтовного дослідження ринку на етапі дотендерної роботи та підготовки чіткої і прозорої тендерної документації. Пан Телюпа порадив учасникам при підготовці важливих закупівель провести з постачальниками офіційний круглий стіл. Приділити час та увагу і сформувати для постачальників чек-ліст з щодо повного пакету документів. Ринкова вартість - основа закупівель. Тож цілком доречно робити обзвони постачальників, запрошувати їх до участі в закупівлях і збільшувати конкуренцію між ними. Максимальна публічність і конкуренція при проведенні тендеру - найкращий захист для будь-якого замовника.

Борис Гладкоскок, керівник напрямку B2G групи компаній під брендом Yasno, наголосив, що для учасників торгів стислі терміни є проблемою. Тривалість процедури у 25 днів є недостатньою, і 30% закупівель електроенергії не відбуваються саме через стислі терміни. Також він зауважив, що жоден документ, який подається постачальником у рамках тендерної документації, не убезпечує замовника від можливості натрапити на недобросовісного постачальника - відтак проблема перевірки контрагентів є як ніколи актуальною.

Щодо тендерів, які можуть бути потенційно скандальними, або з високими корупційними ризиками, варто звернути увагу, по-перше, на розмір очікуваної вартості. Вона може бути або значно завищена, або занижена в порівнянні з ринковими цінами.

При заниженні є великий ризик того, що замовник вже попередньо передбачає постачання так званого "повітря", або не повного переліку товарів, або товару, значно відмінного від зазначеного в технічному завданні, або передбачає майбутнє підвищення ціни, з сумнівним обґрунтуванням. Щодо завищеної вартості - це теж є найперший "маячок". Тендери із завищеними очікуваними вартостями часто містять у собі специфічний вимоги, нехарактерні для даної групи товарів та ринку постачальників.

Прихильники "нечесних закупівель" товарів з великим еквівалентним потенціалом найчастіше маніпулюють за рахунок так званих особливих кваліфікаційних вимог та способу їх підтвердження. Як один з прикладів - розширені вимоги до аналогічних договорів. Це можуть бути певні обмеження щодо періодів їх укладання / виконання, грошових обсягів таких договорів, форми власності замовників, кількості таких договорів, тощо. Практика АМКУ щодо вимог таких "фантазерів" досить велика, тому вивчайте прецеденти, оперуйте ними, доводьте дискримінацію та перемагайте.

Сергій Сагун, CEO електронного майданчика SmartTender, СEO сервісу е-документообігу Signy, розповів про потреби та вимоги до майданчиків з тендерних закупівель. Він зазначив, що майданчики мають відповідати вимогам ДП "Прозорро", надавати учасникам найбільш релевантні пропозиції, зручні дані по категоріях, по сегменту закупівель.

На рівні системи публічних закупівель Prozorro саме в 2023 році за сприяння Світового банку було розроблено 11 оновлених ризик-індикаторів по діям Замовників закупівель. У листопаді розпочалося тестування цих індикаторів, які доступні на порталі Prozorro за посиланням: https://risks.prozorro.gov.ua/

Ризик-індікатори є автоматичними і, наприклад, позначають закупівлю: "Короткий строк виконання договору при закупівлі робіт", або по закупівлі є "Невиконання замовником рішення органу оскарження". Це дозволить замовникам, постачальникам та громадськості відслідковувати закупівлі по яким спрацювали автоматичні індикатори ризику і звертати на них додаткову увагу.

Ксенія Шеїн, керівниця практики вирішення спорів та напрямку "Агробізнес" Juscutum додала, що для тендерних закупівель важливими є електронні системи, які дозволяють перевірити досьє і відслідкувати зв'язки компаній. Вони обмежують можливості проводити тендери з корупційною складовою.

Аттіла Ковчі, прокурор Офісу Генерального прокурора, розповів учасникам про ознаки зловживань при публічних закупівлях, на які звертають увагу регулятори. Так, для прокуратури однією із базових ознак зловживань є зазначена очікувана вартість.

Юлія Коломієць, юристка практики безпеки бізнесу Juscutum розповіла як контролювати корупційні ризики під час проведення публічних закупівель та які є інструменти для контролю прозорості. Спираючись на свій досвід у сфері публічних закупівель, як члена та заступника голови декількох тендерних комітетів одного з найбільших замовників України, Юлія надала учасникам наступні рекомендації: першочергово контролювати очікувану вартість, спираючись на середні показники по ринку. До торгів можна замовити та провести експертизу, отримати відповідний висновок, щоб мати документальне підтвердження ринкової ціни. Обов'язково ретельно перевіряти репутацію замовника та учасників торгів. Намагайтеся не допускати змови. Якщо виникають певні питання до замовника - проведіть офіційну протокольну зустріч з фіксацією її ходу та підсумків.

Прозорість у закупівлях військової техніки і тендерах оборонних відомств - питання, яке наразі є одним із найважливіших для українського суспільства. Євгеній Сільвестров, СЕО B2G Consulting, керівник напрямку політики закупівель Офісу з підтримки змін в системі Міноборони, в своєму виступі звернув увагу на наступне: озброєння та військова техніка зараз закуповується або поза публічних закупівель, або з обмеженим набором публічних даних. Втім, у цьому питанні важливою є прозорість для суспільства і людей, які можуть компетентно ухвалювати рішення. Саме тому потрібно забезпечити відкриті механізми, щоб професіонали мали доступ до внутрішніх процедур щодо проведення таких закупівель.

Анастасія Мішутіна, керівник відділу по роботі з корпоративними клієнтами LIGA ZAKON, продемонструвала гостям сучасні інструменти для здійснення ефективної перевірки партнерів та контрагентів і управління ризиками, як в державних, так і в приватних підприємствах.

Олександр Вінницький, програмний директор Prozorro, розповів про те, чи можливо при реєстрації постачальника в системі Prozorro, чи на майданчиках Prozorro, побачити якісь ознаки, що можуть свідчити про потенційні ризики порушень: модель ризиків в Prozorro існує, і вона працює не лише при реєстрації постачальника в системі, а і на всіх етапах закупівельного процесу. Треба завжди пам'ятати, що ризик не є фактом порушення, це лише показник, який вказує на необхідність проведення додаткових перевірок, що є функцією відповідних державних органів. Prozorro, в свою чергу, не має повноважень давати оцінку ні організаціям, ні їх діям.

Підсумкові тези заходу:

  • Зараз ІТ-ринок пропонує рішення, які допомагають ефективно зменшувати ризики під час публічних закупівель. Дуже перспективними виглядають системи аналізу ризиків та можливості штучного інтелекту, адже вони дозволяють ефективно аналізувати великі обсяги інформації та побачити деталі, які легко пропустити людським оком.

  • Перед участю в торгах завжди необхідно перевіряти замовника і його репутацію, а замовнику ретельно перевіряти потенційних постачальників.

  • Щоб тендери були прозорими та ефективними важливо кожну операцію здійснювати через систему Prozorro, а всі електронні майданчики мають відповідати всім актуальним вимогам системи. Адже саме публічність є найкращим захистом для будь-якого замовника та учасників.

  • Підготовка до тендеру і аналіз ринку є одним з найважливіших етапів, на якому важливо вживати дії для контролю ризиків. Окрім детального вивчення тендерної документації варто завчасно перевіряти інформацію про замовника та учасників тендерів, їх зв'язки та репутацію.

Juscutum та LIGA ZAKON дякують всім учасникам та відвідувачам конференції за активне обговорення та цікаві запитання. Сподіваємося, що напрацьовані рекомендації у рамках конференції дозволять рухати сферу публічних закупівель в Україні до відкритості, прозорості та зменшення випадків корупції.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини