Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Проект про мобілізацію: вручення повісток на роботі, на електронну пошту та нові штрафи

Реклама

25 грудня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 10378 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Документ пропонує низку змін, зокрема тимчасові обмеження до громадян та новації мобілізації транспорту.

Серед іншого, проєктом розширено обов'язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації. Громадяни зобов'язані з'являтися за викликом до ТЦК у строк та місце, зазначені в повістці та реєструвати електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста у Порядку встановленому Кабінетом Міністрів України.

Також військовозобов'язані протягом 60 днів з дати початку проведення мобілізації або протягом 20 днів з дати її продовження, зобов'язані уточнити свої облікові данні через центр надання адміністративних послуг, або електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста, або особисто у ТЦК за місцем свого перебування або знаходження.

Потрібно більше роз'яснень і аналітики щодо нормативного акту? Спробуйте Legal Solution. Воно допоможе швидко зорієнтуватися в складних правових питаннях та дізнатися, як саме застосовуються НПА у вашій галузі. Замовте рішення за посиланням.   

Повістка про виклик до ТЦК може бути вручена громадянину особисто:

  • в приміщенні ТЦК представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки;

  • за місцем проживання (перебування) представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейськими;

  • за місцем роботи представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки, роботодавцем або поліцейськими;

  • в громадських місцях представниками територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейськими.

Повістка може бути надіслана громадянину через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного та резервіста або на електронну пошту.

Порядок організації проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період визначається Кабінетом Міністрів України.

У парламенті зареєстровано ще один урядовий проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення» (реєстр. №10379). Він передбачає адмінштраф від п'ятисот до тисячі нмдг (8500 - 17000 грн) за порушення призовниками, військовозобов'язаними, резервістами правил військового обліку.

За порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію - штраф на громадян та посадових осіб від двох тисяч до п'яти тисяч (34 000 - 85 000 тис. грн) нмдг. А в умовах особливого періоду - від дев'яти тисяч до дванадцяти тисяч (153 000 - 204 000 тис. грн) нмдг.

Осіб, які порушили законодавство про оборону, військовий обов'язок і військову службу, правила військового обліку, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, під час дії особливого періоду може бути затримано на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з'ясування обставин правопорушення - до трьох діб.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини