Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правила оподаткування криптовалют в Україні мають бути узгодженими з правилами ЄС: Нацстратегія доходів до 2030 року

Реклама

27 грудня Уряд  затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, яка є дорожньою картою реформування податкової та митної системи України. Про основні положення стратегії ми розповіли тут

Стратегія, серед іншого, передбачає врегулювання обороту віртуальних активів в Україні.

Розробка правил оподаткування віртуальних активів в Україні має відбуватися у відповідності із ініціативами ЄС. Зокрема, йдеться про зміни до Директиви № 2006/112/ЄС від 28 листопада 2006 року «Про загальну систему податку на додану вартість» щодо підходів до оподаткування ПДВ операцій з віртуальними активами, з огляду на специфіку їх окремих видів, таких як взаємозамінні токени (non-fungible tokens), що можуть використовуватись як цифрове посилання на об'єкти інтелектуальної власності.

Також ключовим питанням в формулюванні підходів до податкової політики є можливості для податкових органів отримувати якісну інформацію для здійснення належного контролю. В червні 2023 року Комітет з фіскальних питань ОЕСР затвердив «Систему звітності про криптоактиви» (CARF) та поправки до Загального стандарту звітності (CRS), а також відповідні коментарі та рамки обміну інформацією, які тепер у сукупності представляють міжнародні стандарти автоматичного обміну інформацією з податкових питань.

Які реформи пропонують?

Протягом 2024 року із залученням міжнародних партнерів з розвитку провести аналіз різних варіантів оподаткування віртуальних активів, можливих в українському контексті, з метою розробки керівних принципів узгоджених правилами ЄС щодо обміну інформацією (DAC8) та ініціативами Глобального форуму ОЕСР. Ці керівні принципи будуть основою для розробки проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.   

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини