Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нацбанк запроваджує нормативи ліквідності для банківських груп

Реклама

Національний банк запровадив пруденційні нормативи ліквідності на консолідованій основі - коефіцієнти покриття ліквідністю (LCRк) та чистого стабільного фінансування (NSFRк). Ці нормативи для банків встановлені у 2018 та 2019 роках відповідно. Про це повідомляє пресслужба регулятора.

«Упровадження нормативів LCRк та NSFRк для банківських груп є черговим кроком до наближення нормативно-правових актів Національного банку до стандартів Європейського Союзу», - наголошується у повідомленні.

Норматив LCRк відображає мінімально необхідний рівень ліквідності банківської групи для покриття чистого очікуваного відпливу грошових коштів протягом 30 календарних днів з урахуванням стрес-сценарію, NSFRк - мінімально необхідний рівень стабільного фінансування банківської групи на горизонті один рік.

Нові вимоги будуть впроваджуватись поетапно:

  • до 01 жовтня 2024 року банки, які є відповідальними особами банківських груп, мають розробити внутрішньогрупові положення щодо розрахунку коефіцієнтів LCRк та NSFRк;

  • з 01 жовтня 2024 року розпочнеться піврічний тестовий період розрахунку LCRк та NSFRк, з урахуванням результатів якого розглядатиметься питання щодо скасування нормативів поточної ліквідності (Н5к) і короткострокової ліквідності (Н6к);

  • з 01 квітня 2025 року банківські групи мають дотримуватися нормативного значення LCRк та NSFRк у розмірі не менше ніж 100%.

Відповідні зміни до Положення про порядок регулювання діяльності банківських груп, а також уточнюючі зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків України затверджені постановою правління НБУ від 05 січня 2024 року № 2, яка набирає чинності з 01 квітня 2024 року.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини